Заклик Бюро УГКЦ з питань екології до відмови від пластикових вінків та квітів
  • Пон, 22/04/2013 - 23:24

Бюро Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ із питань екології закликає відмовитись від шкідливої практики – прикрашання гробів померлих пластиковими квітами та вінками, що зокрема набирає широкомасштабного виміру напередодні свята Воскресіння Христового.

В цей час вірні, бажаючи віддати шану померлим родичам та знайомим, приносять на цвинтарі тони різнокольорового пластику, як правило не задумуючись про те, що ця практика не тільки позбавлена смаку і логіки, але і є дуже шкідливою для природного довкілля, й небезпечною для здоров’я і життя людей. Пластик заполонює кладовища. Здебільшого, щоб хоч якось дати собі раду, його спалюють, при чому в довкілля виділяються шкідливі сполуки, в тому числі й діоксини, які мають канцерогенну дію і, відповідно, спричиняються до розвитку онкологічних захворювань.

Апелюємо до здорового глузду і свідомості християнської відповідальності за себе, ближніх і все Боже створіння – природу і просимо відмовитись від пластикових квітів та вінків на цвинтарях. Виражати свою пам'ять і пошану до померлих маємо не приносячи мертві пластикові вінки та квіти, але насаджуючи живі. Свято Христового Воскресіння – це свято життя. Його символом є не мертва пластикова квітка, але жива рослина. Попри те пам’ятаймо, що найкращим даром для усопших є наша щира молитва.

Особливо просимо душпастирів звертати увагу своїх вірян про алогічність та шкідливість цієї пластикової звички для здоров’я людей і всієї Божої природи.

Д-р Володимир Шеремета

Керівник Бюро УГКЦ з питань екології