Заключна проповідь Папи Франциска під час Апостольської подорожі на Філіппіни
  • Нед, 18/01/2015 - 15:40

Постаті Дитятка Ісуса Папа Франциск присвятив свою проповідь, виголошену під час останньої велелюдної події своєї VII Апостольської Подорожі – Святої Меси з мільйонами прочан в столиці Філіппін місті Манілі. Цієї неділі Філіппінська Церква відзначала празник «Святого Дитяти», статуя Якого втішається великим культом серед місцевого люду з часів християнізації цих островів. Як зауважив Святіший Отець, це Дитя, «зодягнене у царські шати, тримаючи скіпетр, хрест та земну кулю», постійно пригадує нам про «зв’язок між Божим Царством та духовним дитинством», про який говорив Христос, кажучи: «Хто не прийме Боже Царство, як дитина, той не ввійде до нього».

Посилаючись на пісню «Всі ми – Божі діти», яка супроводжувала його подорож, Папа наголосив, що Святе Дитя вказує нам саме на це, пригадуючи нам «нашу найглибшу ідентичність», про те, що «всі ми є Божими дітьми, членами Божої родини», красномовним свідченням чого стала солідарність філіппінців, виявлена до братів і сестер, які постраждали від тайфуну.

Звернувши увагу на те, що Філіппіни є «першою католицькою країною Азії», Глава Католицької Церкви наголосив на тому, що це не лише «особливий Божий дар і благословення», але також покликання «бути зразковими місіонерами віри в Азії». «Бог обрав нас і благословив для одного завдання, – додав він, – бути святими й бездоганними перед Його очима. Він вибрав кожного з нас, щоби бути у цьому світі свідками Його істини та справедливості».

Далі проповідник вказав на те, що Бог створив світ, як чудесний сад, але людина знищила гріхом цю природну красу, зруйнувала єдність людського роду. І нам, іноді, може здаватися, що євангельські обітниці неможливо здійснити. «Але Біблія говорить нам, що великою загрозою для Божого задуму щодо нас завжди була брехня. А батьком брехні є диявол», – пригадав Папа, зазначаючи, що лукавий спокушає нас проминаючими приємностями, фальшивим розумінням буття сучасними, тощо, спонукаючи «марнувати Божі дари».

Й у цьому контексті, за словами Святішого Отця, дуже важливим є послання Святого Дитяти. Воно «пригадує нам про нашу найглибшу ідентичність, про те, що ким ми покликані бути, як Божа родина», а також пригадує про необхідність «охороняти цю ідентичність». А приклад Ісуса, Який, як читаємо в Євангелії, приймає дітей, пригадує і нам про обов’язок «захищати, провадити і підтримувати молодь, допомагаючи їм будувати суспільство, гідне великої духовної і культурної спадщини».