Закони про декомунізацію ухвалені із запізненням – глава УГКЦ
  • Пон, 13/04/2015 - 22:37

Так звані закони про декомунізацію, які нещодавно ухвалила Верховна Рада України, дуже важливі, але трохи запізнілі. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук).

За його словами, ці закони треба було приймати відразу після Акту проголошення незалежності України.

«Якщо справді всі ті роки нашої незалежності були б роками послідовної декомунізації нашого суспільства, тоді, можливо, сьогодні ми не жили б в умовах війни. Ми сьогодні не жили б у полоні різних стереотипів ідеологічних ще комуністичної епохи. Ми бачимо, як оживають ті стереотипи. Більше того, вони стають певними елементами пропаганди і в виправданні агресії проти України», – прокоментував глава УГКЦ.

Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку. Також парламент ухвалив закон про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років. Законом передбачено забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років.