Закони, що дискримінують християн, існують у 15 країнах Європи – заява на конференції ОБСЄ
  • Пон, 03/06/2013 - 20:25

ТИРАНА – У 15 країнах Європі налічується 14 законів, які створюють підґрунтя для дискримінації та утисків релігійної свободи християн.

 

Про це заявив Массімо Інтровіньє (Massimo Introvigne), координатор Моніторингового центру з релігійної свободи при Міністерстві закордонних справ Італії, під час свого виступу на нещодавній конференції ОБСЄ з проблематики толерантності, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

“Ми також повідомили про 169 рішень, винесених судами країн Європи у 2012 році, які на наше переконання є небезпечними для свободи християн”, – передає СatholicСulture.org слова італійського чиновника.

 

"Найбільш небезпечними сферами є ті, які обмежують заперечення совісті християн, котрі не хочуть співпрацювати у питаннях абортів, продажу абортивних таблеток або шанувати одностатеві шлюби. Також є випадки обмеження свободи проповідувати в результаті неправильного використання законів проти так званої ‘мови ворожнечі’. Крім цього, мають місце обмеження свободи релігійної освіти і права батьків виховувати своїх дітей, а також закони, що накладають обмеження на використання релігійних символів", – зазначив Массімо Інтровіньє.

 

На думку італійського урядовця, що опікується релігійною свободою, "було б помилкою помістити смертоносні насильства проти християн, що відбуваються в деяких країнах Африки та Азії, на один щабель із правовою та адміністративною дискримінацією щодо християн в Європі".

 

"Але з точки зору релігійної свободи можна говорити про те, що в Європі вона скочується по похилій площині. Там, де дискримінація стає нормальним явищем, перехід до насильства завжди десь неподалік".
* * *
Конференції ОБСЄ відбулась 21-22 травня 2013 року у Тирані (Албанія) і була організована за головування України. У заході взяли участь представники урядів та організацій громадянського суспільства з 57 країн-членів та учасників кооперації з акцентом на питання толерантності та недискримінації.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма нагадав учасникам конференції, що заохочення терпимості і недискримінації в галузі освіти з метою зміцненні взаєморозуміння і поваги різноманіття є одним з пріоритетів для українського головування в ОБСЄ.

Серед зобов'язань держав-учасників є зусилля у сфері боротьби з нетерпимістю і дискримінацією, включаючи расизм, ксенофобію, агресивний націоналізм та антисемітизм, а також боротьба з дискримінацією щодо мусульман, християн і представників інших релігій, а також ромів.

Нагадаємо, що у березні-травні 2013 року глави церков і релігійних організацій неодноразово заявляли, що підготовлений Кабінетом Міністрів України законопроект № 2342 несе у собі загрозу звуження свободи віросповідання та свободи вираження поглядів, запроваджуючи особливий правовий захист для прихильників одностатевих стосунків. У результаті громадських протестів Верховна Рада 14 травня вирішила перенести розгляд зазначеної ініціативи на невизначений час.