Законопроект «Про свободу совісті та релігійні організації» був прийнятий з грубими порушеннями законодавства – депутат
  • Пон, 05/11/2012 - 00:00

КИЇВ – У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про скасування рішення парламенту від 16.10.12 року щодо прийняття законопроекту № 10221 у цілому як закон (в редакції першого читання), яким було затверджено суттєві зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Таку ініціативу вніс народний депутат Юрій Кармазін одразу після голосування, мотивуючи її численними порушеннями процедури та законодавства України під час ухвалення даного законопроекту, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“При розгляді вказаного проекту Закону не дотримано процедуру його обговорення та процедури  першого та другого читань, що призвело до позбавлення права народних депутатів України на законодавчу ініціативу та  суперечить вимогам статті 30, частин 1, 3 статті 47, статей  89, частини 2 статті 98, статей 117, 119, 120,121, 123 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»”, – наголосив Юрій Кармазін.

За словами парламентаря, не було також дотримано процедури щодо надання народним депутатам України тексту законопроекту (не пізніше, як за 10 днів)  з  відповідними порівняльними таблицями, висновками головного комітету, юридичного управління та інших супровідних документів, що не відповідає вимогам статей 98 та  117 Регламенту.

Крім того на голосування головуючим було поставлено редакцію цього закону в першому читанні, що є  порушенням ч. 4 ст. 102 Регламенту у зв’язку з надходженням зауважень щодо його змісту від народних депутатів та Головного науково-експертного управління Верховної Ради.

“Порушенням Конституції та Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» є те, що за даний проект голосували народні депутати не особисто (їхніми картками голосували колеги, що можна простежити із відеозапису засідання) та в залі була відсутня кількість депутатів, яка необхідна для прийняття законів”, – зауважує  депутат Кармазін.

Він вважає, що вказані дії та рішення Верховної Ради України не відповідають вимогам Конституції та чинному законодавству України і, відповідно, є незаконними з огляду на викладені порушення.    

Посилаючись на статтю 48 Регламенту, парламентарій зазначив, що рішення Верховної Ради про прийняття цього закону може бути скасовано самим парламентом до його підписання Головою Верховної Ради перед передачею на підпис Президенту України.

 

* * *

Як повідомляв ІРС, всупереч домовленостям з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій 16 жовтня 2012 року, Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект №10221, який вносить суттєві зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».
    

Ухвалений закон значно ускладнює порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи у зв’язку із запровадженням двох не узгоджених між собою реєстраційних процедур, закріплює дозвільних характер мирних зібрань релігійного характеру та розширює перелік контролюючих органів.

Після цього члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Нарада представників християнських Церков України, а також правозахисники,  громадські активісти та науковці звернулись до Президента України із закликом ветувати законопроект № 10221 з метою недопущення законодавчих обмежень свободи віросповідання в Україні.