Законопроект про будівництво християнських церков після довгих дебатів узгоджений в Єгипті
  • Срд, 31/08/2016 - 15:12

Законопроект щодо будівництва та відновлення християнських церков, що  довго обговорювався, був, нарешті, схвалений в Єгипті. Схвалення Кабінету міністрів відбулося після складних переговорів між представниками християнських конфесій і урядом за даним проектом. У найближчі дні законопроект буде переданий на затвердження в парламент Єгипту, повідомляє інформаційне агентство «Fides».

Раніше прийняті інструкції з даного питання від 1934 р. часто використовувалися владою Єгипту для того, щоб відмовити християнам в будівництві нових храмів або навіть реконструкції вже існуючих.

У той же час в єгипетській християнській громаді продовжують існувати сумніви щодо нового законодавства, в якому вбачають лазівки, здатні дозволити чиновникам знову обходити закон і чинити перешкоди християнам в будівництві церков.

«Ситуація все ще спірна», - сказав Анбал Антоніос Азіз Міна, коптський католицький єпископ Гюйзеха. За його словами, «є занадто багато технічних деталей, що дозволяють будь-кому використовувати нові приводи, щоб запобігти будівництву нових церков».

Багато мусульман також критикують закон і пропонують, щоб правила, прийняті для будівництва мечетей, були також застосовувані до будівництва християнських храмів, зазначив коптський католицький єпископ.

Нове законодавство, за очікуваннями єгипетських християн, мало б призвести до повної відмови від так званих «10 правил», в 1934р. доданих  до османського законодавства Міністерством внутрішніх справ Єгипту, яке заборонило, серед іншого, будувати нові церкви біля шкіл, каналів, урядових будівель, залізниць і житлових районів. У багатьох випадках, суворе застосування цих правил не давало можливості побудувати церкви в багатьох містах і селах, населених християнами, особливо в сільських районах Верхнього Єгипту.