“Замість будинку на Короленка 7, сиротам запропонували приміщення на території психіатричної лікарні”, – о. Роман Прокопець
  • Срд, 13/02/2019 - 15:26

Сьогодні,  12 лютого 2019 року, Центр Опіки Сиріт ЛА УКГЦ презентував концепцію “Дому Милосердя”, який мав би діяти у приміщенні на вул. Короленка 7, котре  Львівська обласна рада виставила на аукціон. До аукціону залишився тиждень, а коштів, щоб взяти участь в ньому – недостатньо. Старова ціна – 29 мільйонів гривень. Силами благодійників зібрали лише 250 тисяч гривень, 2000 доларів та 750 євро. Вплинути на ситуацію може суспільний резонанс і небайдужість кожного з нас – вважає керівник Центру Опіки Сиріт о. Роман Прокопець.

“Я все ж таки вірю у те, що діло не дійде до аукціону, бо просто не буде того, хто захоче купувати і забирати від дітей це приміщення, що наші можновладці, бізнесмени, українські  є освіченими та свідомими і не стануть брати участь у цьому аукціоні. І навіть якби і взяли участь у цьому аукціоні, то лише задля того, щоб передати дітям на добро” – наголосив о. Роман.

  Альтернативи приміщенню на вулиці Короленка 7 — немає. І це не забаганка дітей-сиріт, чи капеланів. Адже замість пристосованого освітнього приміщення дітям пропонують 100 квадратних метрів, або будівлю на території психлікарні, поблизу із узалежненими людьми, які проходять реабілітацію.

Хочу заявити, що запропоновані приміщення жодним чином не є альтернативою будинку на Короленка 7. Там не буде змоги втілювати наші проекти. Наприклад, будівля за адресою Короленка 1. Це приміщення 100 метрів квадратних. Це офісні приміщення, які нам пропонували взамін на те, що є на вул. Короленка 7.

 Інше приміщення, яке нам пропонували, розташоване на території психіатричної лікарні, в одному із відділень, про яке нам казали, що воно завершене на 70% відсотків. Коли ми побачили його, то у реальності – це є суцільна руїна, яка межує із корпусом, де проходять реабілітацію люди з узалежненнями. І думаю, що така перспектива була би для наших дітей дуже плачевною” – підкреслив о. Роман Прокопець.

Натомість в управлінні майном Львівської обласної ради інформують про те, що приміщення на території психіатричної лікарні дійсно є, але пропонували його Центру Опіки Сиріт не вони. Про це у коментарі повідомив в.о. начальника управління майном Віктор Кусий:

“Було запропоновано приміщення на вулиці Короленка 1. Але щодо Кульпарківської, то можливо на інших рівнях це приміщення розглядалося, але не на рівні управління майном”.

  Тож, чи буде  “Дім милосердя” на вулиці Короленка наразі невідомо. За словами, о. Романа цей осередок буде унікальним не лише для України, але й для Європи. А нещодавно концепцію “Дому” затвердив Митрополит Львівський УГКЦ о. Ігор Возьняк.

“Це має бути Дім відкритий для потребуючих, для дітей-сиріт, які тут зможуть знайти у першу чергу опіку, духовну поживу, різні проекти, які Центр Опіки Сиріт упродовж 10 років здійснює на теренах Львова і Львівської області. Бо кожен з цих проектів, які реалізовує центр, був народжений від потреб дитини-сироти з якими волонтер, чи капелан зустрічався у різні періоди служіння. Наприклад, кулінарний гурток “Казанок” створили тому, що були діти, які після шкіл-інтернатів не могли собі дати ради, приготувати їжу і зрештою голодували через це”.

   Чужих дітей не буває. Саме у них наше завтра. Саме тому праця капеланів, духовна опіка і любов – мають набагато більшу вартість,  аніж мільйони гривень.

Підготувала Оксана Бабенко

Фото Олександра Мазуренка