Замордовані за віру
  • Чтв, 11/07/2013 - 18:59

За 2011 рік за віру загинуло понад 100 тис. християн, - сказав Фернандо де Харо, іспанський письменник на 66 Іспанському Місіологічному Тижні в Бугросі. Він також підкреслив, що релігійні переслідування сьогодні ігноруються громадськістю, особливо коли мова йде про явне порушення права на свободу віросповідання.

У той же час відзначив, якщо віра переживається як зустріч з Христом, то вона має цінніша за саме життя.

З 8 по 12 липня у цьому північноіспанському місті триває зустріч присвячена проблемам сучасної місії у світі, зокрема в контексті іспанської Церкви.

Сьогодні мучеників за віру більше, ніж у перші століття християнства, - сказав спікер і додав, що ці переслідування супроводжують історію Церкви, а також знаходяться сьогодні в самому центрі історії. Мучеництво пронизує всю історію Церкви, а коли ж християни свідчать про найвищу правду між сучасними урядами, стають невигідною меншістю, - заявив де Харо.

У цьому контексті він нагадав, що пакистанська  християнка Асія Бібі вже 4 роки перебуває у в’язниці тільки за те, що перед своїми сусідами у селі визнала, що Христос помер за неї. Державний діяч цієї ж країни Шахбаз Бхатті сказав, що він не боїться віддати життя за Ісуса, після чого загинув. Сирійського священика Раїда було викрадено і убито в його країні за те, що він відмовився закрити свою парафію.

За словами письменника-журналіста, це сьогоднішні приклади мучеників, які переживають своє християнство у ворожому середовищі – не замовкли від погроз, але далі свідчили про віру.

Обговорюючи ситуацію в Китаї, Індії і арабських країнах, доповідач зазначив, що християни не є вигідними, тому що дивляться набагато далі за межі того, що проголошує влада країни і офіційна релігія. Навіть в Латинській Америці, хоча християни й становлять переважну більшість, є під загрозою через популізм, який стосується специфічних культур того регіону. «Християни показують, що існує реальність громадянська, за якою те, що кесареве і релігія не йдуть разом», - підкреслив публіцист.

Він також звернув увагу на важливість передавання віри, яка не є абстрактною, або сентиментальною. «Мученик вказує на відданість Христу, який є справжнім і реальним, що більш важливо і тому він переказує віру», - сказав доповідач. Як приклад він згадав китайського священика Лі Даоміна, в’язня концтабору, який своїм способом життя, оскільки не міг говорити, що він священик, навернув у віру свого товариша по камері.

У рамках зустрічі в Бугрос відбувся круглий стіл, за яким обговорювали переслідування і утиски, яких зазнають послідовники Христа. В обговоренні взяли участь науковці і спеціалісти з ісламу, представники переслідуваної Церкви Китаю і мусульманських країн. Три іспанських місіонери з Алжиру, Сьєрра-Леоне і Руанди представили свідчення переслідувань, яких зазнали вони самі і мучеництва, яких зазнали їх друзі.

 

Джерело: Католицький медіа-центр