Заповіді блаженств як шлях до щастя: Послання Папи Франциска на Всесвітній День Молоді 2014 року
  • Суб, 08/02/2014 - 14:43

«Заражайте» весь світ тією радістю, яку ви знаходите, слідуючи за Ісусом, «майте мужність жити в простоті», вчіться любити бідних: це тільки деякі з прохань, з якими Папа Франциск, надихаючись Заповідями блаженств, звертається до молоді в Посланні на Всесвітній День Молоді 2014 року, який буде першим етапом на шляху до Всесвітнього дня Молоді 2016р. у Кракові.

Заповідями блаженств Ісус перевернув всяку людську логіку, пояснивши, що таке справжнє щастя. Дві тисячі років по тому їх, як і раніше,  нелегко зрозуміти, нелегко обміняти на них ефемерне сп'яніння від минущих задоволень. Папа Франциск вказує молоді «революційний шлях», прокладений Ісусом Христом у Нагірній проповіді. «Блаженні означає щасливі», а «вбогі» в Заповідях блаженств - це зовсім не переможені. Що ж означає щастя? Папа визначає його як прагнення до «великих  справ» і закликає молодь не задовольнятися «животінням» - як любив говорити П'єрджорджіо Фрассаті, - і це, пише Папа, «допоможе вам зірвати маску і відкинути безліч дешевих пропозицій, які ви знаходите навколо», і не приймати за щастя «моменти сп'яніння», викликані оманливим почуттям задоволення, успіхом, насолодою, володінням і гординею. «Як сумно, - пише Папа, - бачити молодь ситу, але слабку».

Необхідно знайти в собі «сміливість бути щасливим» і для цього зважитися піти проти течії. «Скажіть «ні» культурі тимчасовості, поверхневості, культурі покидьків», - закликає Папа Франциск, відповідно до заповіді «Блаженні вбогі духом». Святіший Отець зауважує: «У той час, як багато хто страждає від економічної кризи, ставити в один ряд бідність і щастя може здатися недоречним». Але вбогий  духом - це «жебрак Божий», людина смиренна, яка, подібно до Ісуса, «відреклась Своєї слави» і визнає свою малість. Це непростий шлях, визнає Папа Франциск, але сам Ісус допомагає зробити з цього великого ідеалу «стиль життя». «Намагайтеся бути вільними від речей, - запрошує Папа молодь, - відмовтеся від спраги володіння, від ідола розтрат  грошей». Заповіді блаженства - додає Папа - вимагають також «звернення до бідних»: «Ми повинні піклуватися про них, бути чуйними до їх матеріальних і духовних потреб». Папа просить молодь боротися з «спокусою байдужості» і «вчитися бути поруч з бідними, не задовольняючись лише красивими словами про бідних». На закінчення свого послання Папа підкреслює зв'язок між «бідністю і євангелізацією» і оголошує, що небесним покровителем Всесвітнього Дня Молоді стане його ініціатор Іван Павло II, який незабаром буде прославлений у лику святих.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va