«Запрошую усіх вас ‒ беріть участь у Благовіщенні, бо наш народ так цього потребує», ‒ Глава УГКЦ під час освячення храму в Патріаршому домі
  • Срд, 13/12/2017 - 14:24

У події Благовіщення полягає зміст, суть і служіння не тільки Глави Церкви, а і його Курії. Бо в Патріаршій курії починаються всі добрі справи! Ми не просто задумуємо якісь речі, а насамперед починаємо їх втілювати. А відтак намагаємося їх поширити на все тіло нашої Церкви, як в Україні, так і у всьому світі.

Про це говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у вівторок, 12 грудня, під час своєї проповіді до вірних у рамках посвячення храму Пресвятої Богородиці, що в Патріаршому домі у Львові.

У цій урочистій події взяли участь владики: Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський; Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький; Борис (Гудзяк), Єпарх єпархії святого Володимира Великого в Парижі; Кен (Новаківський), Єпарх Нью-Вестмінстерський; Йосафат (Говера), Екзарх Луцький; Михайло (Бубній), Екзарх Одеський та Адміністратор Кримський; Василь (Тучапець), Екзарх Харківський; Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії; священики; семінаристи; працівники Патріаршої курії; жертводавці та батьки Глави Церкви.

«Наш кам’яний іконостас має дуже цікаву деталь. На ньому старослов’янською мовою написана фраза, в якій одне слово для нас є ключем для розуміння події, що її ми переживаємо ‒ “сьогодні спасення нашего главизна”. З грецької мови це може означати “глава”, може означати джерело та початок. Ми так і переклали українською мовою, що “сьогодні спасіння нашого початок”. Передусім, цей тропар Благовіщення означає, що сьогодні в історію входить хтось, хто, можливо, у тій події Благовіщення є невидимий, про нього не говориться, але його благовістується. У лоні Пречистої Марії вершилося таїнство воплочення. Адже зачався той, хто є Главою Церкви Христової, тобто того Тіла, якого ми є членами. У тій події є все ‒ глава, початок, джерело, надія. Проте, передусім, є добра новина!» ‒ такими словами звернувся Предстоятель до вірних на початку своєї проповіді.

Глава УГКЦ також звернув увагу на особливість ікони Благовіщення цього храму, яка є за престолом. Її знайшли у згорілому домі українські воїни в с. Піски Донецької області, що символізує добру новину навіть там, де її б здавалося не варто очікувати.

Блаженніший Святослав згадав слова патріарха Йосифа Сліпого, що Дух Святий дасть нашому народові силу, який нас поновить і піднесе. Чому? Бо від Духа Святого походить усе нове: нове мислення, новий спосіб стосунків між людьми, нові ідеї ‒ усе те, що ми називаємо оновленням нашого особистого духовного життя, життя нашої Церкви, життя всього українського народу. Подія Благовіщення відбулася за зачиненими дверима, але вона стала началом великих перемін у світі.

За словами Блаженнішого Святослава, зараз ми переживаємо подію, яка так подібна до того Благовіщення. Адже в Україні дуже бракує добрих новин, справ і діл, які б дали нам відчути, що Бог є з нами.

«Я дуже хочу, щоб ця подія ‒ освячення храму ‒ вийшла далеко за межі структур Патріаршої курії, а також далеко поза межі нашої Церкви, як в Україні, так і закордоном. Ми сьогодні дякуємо Богові, що освячення храму зробило нас учасниками великого таїнства. Тому я запрошую всіх вас ‒ беріть участь у Благовіщенні, бо наш народ так цього потребує. Я хочу, щоб усі тут присутні у своєму житті, у своїх конкретних справах і вчинках завжди говорили Богові “так”, як це робила Діва Марія!» ‒ закликав вірян Предстоятель УГКЦ.

Варто зазначити, що Блаженніший Святослав подякував усім присутнім за плідну працю, а особливо за допомогу від жертводавців. Навіть більше, Глава Церкви вручив Папську нагороду, яка є найвищою для мирянина в Католицькій Церкві, ‒ Хрест «За заслуги перед Церквою і Папою» Олегові Турію, українському історику Церкви, довголітньому директору Інституту історії Церкви УКУ, проректору із зовнішніх зв'язків цього ж вишу, завідувачу кафедри церковної історії. «Дякуємо вам за вашу працю та очікуємо вдвічі більшої!» ‒ привітав Олега Турія Глава Церкви.

Після завершення Чину освячення храму Пресвятої Богородиці та Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому домі відбулося відкриття дошки пошани для жертводавців. За словами адміністратора Патріаршої курії о. Андрія Максимовича, ця пам’ятка «є молитовним спогадом постійної присутності цих людей в наших серцях, які спричинилися до побудови Патріаршого дому, до його розвитку, до його встановлення, а також до посвячення храму Благовіщення Пресвятої Богородиці».

Крім того, усім присутнім продемонстрували подарунок для Глави УГКЦ. Поруч із дошкою пошани розміщена мозаїка, яку виконав о. Євген Андрухів, випускник Академії мистецтв у Римі. У ній відобразили герб Блаженнішого Святослава, який був розроблений згідно з правилами сучасного герботворення та за історичними традиціями церковної геральдики.