Зарваницька ікона Пресвятої Богородиці перебуватиме у Львові
  • Чтв, 29/09/2016 - 00:31

З 29 вересня до 6 жовтня 2016 року, Зарваницька ікона Пресвятої Богородиці перебуватиме в храмі свв. мчч. Віри, Надії, Любові та їх матері Софії (м. Львів, вул. Пилипа Орлика, 5). Настоятель храму – о. Андрій Корчагін.
 
Завтра, 29 вересня о 18.00 год. ікону привезуть до храму.
 
Протягом тижня вона були виставлена для урочистого пошанування вірян щоденно за таким розпорядком: з 8.00 год. до 20.00 год., а о 18.00 год. буде відбуватись молитва до Божої Матері.
 
Довідка:
Ікона Божої Матері Зарваницької — святиня Зарваниці, датується серединою XVII ст. За легендою, існував ще образ XIII ст. Відома в Україні та за її межами.
За переказами, після спус­тошення татарськими ордами Києва один монах, рятую­чись втечею від нападників, потрапив у незнані місця над річкою Стрипа. Знеможений до краю, у молитві просив Богороди­цю, щоб взяла його під свою опіку. Умиротворений мо­литвою, заснув. У сні йому з’явилися Пречиста Діва Ма­рія і два янголи з білими ліліями в руках. Чернець упав перед Богоро­дицею на коліна, а вона, посміхнув­шись, доторкнулася до нього омофором. Монах проки­нувся у чарівній долині, оповитій густим лісом. Вражений красою місцевості, побачив над дже­релом ікону Пресвятої Богородиці з Ісусом на руках, котра світилася. Чернець залишився там. Згодом збудував капличку, куди помістив ікону; опісля тут звели церкву з монастирем.

Село, що виникло біля цього святого місця, назвали Зарваницею. За переказами, ікона не раз зупиняла ворожі напади, а вода з джерела зцілювала калік і хворих.
Заходами пароха (УГКЦ) у Зарваниці отця Порфирія Мандичевського (посла до Галицького сейму) 1867 року відбулась урочиста коронація ікони. Папа Римський Пій IX надав їй відпустового значення. 1921 р. художник Петро Холодний ре­ставрував її та виготовив копію. Після 2-ї світової війни місцеві жителі П. Деркач і Ю. Монастирська переховували ікону, 1988 р. передали її до Зарваницького храму Пресвятої Трійці. Відтоді у Зарваниці відбуваються багатолюдні прощі.