Зарваницю представили на Міжнародному конгресі ректорів Марійських духовних центрів, що проходив у Римі
  • Срд, 05/12/2018 - 14:13

З ініціативи «Папської ради щодо нової євангелізації» в Римі з 27 по 29 листопада відбулася міжнародна зустріч ректорів Марійських духовних центрів. На цю зустріч прибули настоятелі, а також їхні помічники з усіх континентів світу. Конгрес проходив під гаслом: «Святе місце – відкриті двері для нової євангелізації».

З благословення владики Василія (Семенюка), Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського, Марійський духовний центр «Зарваниця» представив о. д-р Іван Січкарик – референт зовнішніх зв’язків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

Голова «Папської ради щодо нової євангелізації» архиєпископ Ріно Фізікелла (Rino Fisichella) подав на розгляд для поглиблення в розумінні та впровадження в практику важливу тему: «Педагогіка євангелізації в пасторальній праці Марійських духовних центрів». Він наголосив на тому, що Марійські духовні центри в сьогоднішньому світі стають особливими місцями, де є можливо в надзвичайно ефективний спосіб проповідувати людям Добру Новину. В той час як в щоденному житті людина завжди кудись спішить і не має часу застановитися над своїм життям, Божими правдами, проаналізувати власні вчинки, то коли вона йде в паломництво і перебуває в Святому місці, це є унікальна нагода, щоб прийняти Боже благословення, побачити власні гріхи та зорієнтуватись, як потрібно в майбутньому жити і діяти, щоб виконувати Божу волю. Ще одним важливим елементом місії кожного Марійського духовного центру це є зустріч і супровід паломників. Вони не мають почуватися в своїй земній подорожі, яка є прообразом паломництва людини до неба, самотніми чи полишеними душпастирської опіки. Навпаки, зустріч паломників і допомога їм в місці перебування – це невід’ємна частина педагогіки в євангелізації.

В Папській Базиліці Санта Марія Маджоре учасники конгресу відслужили Святу Літургію під час якої в особливий спосіб молилися, щоб святі місця, де вони служать, дійсно могли стати оазисами миру і Божої любові для усіх людей, які туди приходять. Архиєпископ Ріно Фізікелла очолив Літургію та у своїй промові підкреслив, що Марійські духовні центри мають проголошувати віру в Христа воскреслого і бути єдиними у впровадженні пасторальних програм, які подає Церква.

Конгрес ректорів Марійських духовних центрів завершився зустріччю із Святішим Отцем Франциском у Ватикані, яка відбулася в Апостольському палаці в залі Папи Климента. Він звернувся до всіх з батьківським словом і заохотив до ще більш ревнішого служіння для духовного добра паломників. Крім також Папа Франциск у своїй промові пояснив, чому Марійські духовні центри є такі важливі для скріплення віри у людей. Людина живе у фізичному світі, тому потребує також фізичних знаків – доторкнутися до ікони чи місця об’явлення, щоб через матеріальний середник дійти до глибшого відкриття віри.

В кінці зустрічі Папа зустрівся з кожним представником Марійського духовного центру та уділив Апостольське благословення.

Повідомив о. д-р Іван Січкарик