Застереження вірних Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ щодо святкування Хелловіну
  • Чтв, 27/10/2016 - 13:28

Слава Ісусу Христу!

Вже кілька років поспіль до частини нашого суспільства закралося дивне «свято» Хелловін. Деякі молоді люди і дорослі в ніч з 31 жовтня на 1 листопада перевдягаються в незрозумілий одяг, накладають на обличчя дивні маски, навіть неусвідомлюючи собі, що ці всі символи означають і звідки вони беруться.

Найперше це свято походить не з нашої культурної традиції. Хелловін – це свято Нового року у давніх кельтів-поган. До 31 жовтня завершувалися усі польові роботи, і в ніч на 1 листопада вони влаштовували гуляння з танцями біля вогнища. Хелловін у кельтів асоціювався також із приходом зими, вмиранням усього живого. Звідси і пішло повір'я, що цієї ночі приходять душі померлих. Для них у будинках залишали їжу.

Різні джерела подають протилежні оповіді про характер жертвоприношень: в одних пишуть про плоди та овочі, а інші розповідають про людські жертви, нутрощі яких розвішували на гілках дерев. Та насильно в жертву нікого не приносили. Також кельти вірили, що в цю ніч злий дух стає могутнім, тому небезпечно залишатися наодинці.

Символ Хелловіна – порожній гарбуз, всередині якого запалена свічка. Це пам'ять про ірландського фермера Джека, який буцім-то двічі перехитрив диявола, але після смерті до раю його не впустили, от він ніби й блукає світом. Традиція переодягання пішла від того, що в цю ніч наряджалися у темний одяг, шкури тварин, а обличчя закривали маскою.

Свято Хелловін має виразно поганський характер і нічого спільного із християнством чи українськими звичаями немає. Навпаки воно пропагує почитання диявольської сили і поклоніння їй.

Натомість кожен християнин є послідовником Ісуса Христа, є сином Божим, завдання якого в житті – жити так, як наш Господь показав і навчив. Напевно кожен свідомий християнин розуміє, що метою його життя є святість, що до неї має прагнути, її шукати та заслужити, живучи вже тут на землі свято – так, як Господь нам об'явив. Не личить християнину вдягати подобу демонів. Християнин вдягається у світлий одяг Христового хрещення.

Хелловін не несе в собі добра і не має на меті зблизити нас, християн, з Христом, якого ми стали синами і дочками у святому Хрещенні, а навпаки присвячується темним і нечистим силам, віддаляє нас від Бога.

Ми звертаємося до керівників навчальних закладів, вихователів і вчителів донести до нашої молоді правдиву інформацію про Хелловін.

Дорогі хлопці і дівчата! Святкуймо притаманні нам свята, що мають на меті наш духовний і загальнолюдський зріст, щоб бути добрими християнами і чесними громадянами, а не шукаймо чужих і поганських свят.

З архиєрейським благословенням,

 

+Василій Семенюк,

Архиєпископ і Митрополит

Тернопільсько-Зборівський