Застуджений Папа слідкуватиме за духовними вправами з Ватикану
  • Нед, 01/03/2020 - 16:14
З приводу застуди, задля якої минулого тижня Папа скасував деякі прилюдні та приватні аудієнції, він не зможе поїхати на духовні вправи-реколекції до Аріччі поблизу Риму, а слідкуватиме за ними з Ватикану.

“Я бажаю всім, щоб нвеликопосний шлях, що недавно розпочався, був наповнений духовними плодами і багатий справами добра. Прошу вас згадати в молитві про мене і про співробітників Римської Курії, що сьогодні ввечері розпочнуть тиждень духовних вправ в Аріччі. На жаль, застуда змушує мене не брати участь у цьому році: я слідуватиму за медитаціями з дому. Духовно єднаюсь з Курією та всім людям, які переживають хвилини молитви, здійснюючи духовні вправи вдома.”

Цими словами Папа Франциск попрощався з вірними після проказування молитви «Ангел Господній» в неділю 1 березня 2020 року.

Містечко Аріччя розташоване 30 кілометрів від Риму і там у реколекційному осередку Отців Паулінів «Дім Божественного Учителя» ввечері розпочнуться реколекції, тобто духовні вправи, для всієї Римської Курії. Це час, призначений на молитву, слухання духовних конференцій, поглиблене роздумування над Святим Письмом, а також на докладний іспит сумління, це період інтенсивної молитви й роздумів.

Традицію спільних реколекцій Папи та Римської Курії впровадив Пій ХІ у 1925 році, запросивши двох священиків-єзуїтів провести таку духовну віднову протягом першого тижня Адвенту – періоду приготування до Різдва. Майже через сорок років, а саме в 1964 році, святий Папа Павло VI переніс проведення цих реколекцій на великопосний період. Аж до понтифікату Пія ХІІ їх проводили виключно члени Товариства Ісусового. Протягом наступних десятиріч, натомість, їх проповідували кардинали, єпископи та представники різних чернечих родин.

Майже 90 років такі духовні вправи відбувалися безпосередньо у Ватикані. З початком свого понтифікату, Папа Франциск – перший єзуїт на Петровому престолі, в дусі звичаю, властивого членам Товариства Ісусового, вирішив звершувати духовну віднову у відокремленому та тихому місці, подалі від місця звичного проживання та щоденної праці, сприяючи якомога кращому зосередженню духа. Папа, зазвичай, приїжджав до Аріччі автобусом разом з усіма учасниками реколекцій, але цього року застуда не дозволила йому на особисту участь.

Цьогорічні духовні вправи буде проповідувати о. П’єтро Боваті, ТІ, секретар Папської біблійної комісії, відомий бібліст, дослідник Святого Письма.