Завдання батьків – берегти християнську ідентичність своїх дітей,- Папа на хрещенні немовлят
  • Пон, 10/01/2022 - 14:21
Папа охрестив 16 немовлят, які народилися в сім’ях ватиканських працівників.

Два роки Сикстинська каплиця Апостольського палацу у Ватикані не чула «хору немовлят», але в неділю, 9 січня 2022 року, свято Господнього Хрещення, в каплиці, що є свідком обрання Наступника святого Петра, знову відбувся обряд хрещення немовлят, які народилися в сім’ях ватиканських працівників. Через обмеження, пов’язані з пандемією, минулого року довелося перервати цей звичай, який святий Папа Іван Павло ІІ започаткував 11 січня 1981 року, звершивши обряд у Паолінській каплиці Апостольського палацу. В 1983 році Папа Войтила вперше хрестив немовлят в стінах Сикстинської каплиці.

Цього разу в каплиці, відомій також завдяки промовистим фрескам Мікеланджело, зокрема, зображенням Страшного суду, зібралися батьки, хрещені батьки та родичі шістнадцяти немовлят, між якими були також представники спільноти Дикастерії в справах комунікації. Святіший Отець очолив Святу Месу, посеред якої прийняв цих дітей у церковну спільноту.

 

Життєве завдання батьків

Проповідуючи експромтом, без заздалегідь приготованого тексту, Папа Франциск навів слова літургійного гімну зі свята Господнього Хрещення, в якому говориться, що ізраїльський народ ішов до Йордану «з босими ногами і з босою душею», тобто, з душею, яка хотіла бути вмитою Богом, яка не мала жодного багатства, яка потребувала Бога. «Ці діти також сьогодні приходять сюди із босою душею, щоби отримати Боже виправдання, силу Ісуса, силу далі прямувати життям, щоб отримати християнську ідентичність», – сказав Святіший Отець, нагадуючи батькам і хресним батькам про те, що їхнім обов’язком є «берегти цю тотожність».

«Такою є ваша праця протягом вашого життя: оберігати християнську ідентичність своїх дітей. Це щоденна праця, що полягає в тому, аби дбати про їхнє зростання в світлі, яке вони сьогодні отримають. Я хотів сказати лише це. Таким є послання сьогоднішнього дня: берегти цю християнську тотожність, для отримання якої ви сьогодні принесли своїх дітей», – мовив Папа, нагадавши батькам, що сьогодні саме ці немовлята є головними під час церемонії, а тому потрібно робити все, щоб вони почувалися зручно, погодувати, якщо цього потребують, і не забороняти плакати.