Завдання Церкви в час пандемії: правдива інформація, духовна та матеріальна підтримка
  • Чтв, 11/06/2020 - 22:07

Під час зустрічі очільників Дикастерії служіння цілісному людському розвитку з ватиканськими медіа вказувалося на численні проблеми, спричинені пандемією, однією з яких є стигматизація заражених і підозрюваних на зараження.

У вівторок, 9 червня 2020, відбулася прес-конференція Дикастерії сприяння цілісному людському розвитку для ватиканських медіа, що транслювалася онлайн у прямому ефірі. У зустрічі, що мала тему «Приготувати майбутнє через місцеві Церкви в час пандемії Covid-19», взяли участь Префект цього відомства кардинал Петер Тарксон, Заступник Секретаря Дикастерії монсеньйор Сеґундо Техадо та Генеральний Секретар «Caritas Internationalis» Алоїжус Джон. 

Стигматизація - нова проблема, спричинена пандемією 

Вказуючи на різні труднощі, викликані пандемією Covid-19, кардинал Тарксон зазначив, що важливою проблемою є соціальна стигматизація тих, хто заражений коронавірусом, або тих, кого тільки підозрюють у зараженні. Він підкреслив, що окрім благодійної діяльності, спрямованої на боротьбу з глобальним явищем пандемії, Церква повинна знайти інноваційні способи поширення правдивої інформації, аби протистояти дискримінаційному дискурсу, ненависті та стигматизації. 

Підтримати тих, хто оплакує рідних

Префект Дикастерії сприяння цілісному людському розвитку звернув увагу також на численні родини, що втратили своїх рідних, не маючи можливості попрощатися з ними й оплакувати їх на похоронах. Церква, за його словами, повинна бути близькою до таких родин. 

Матеріальна та духовна допомога

Під час прес-конференції наголошувалося, що допомога Церкви полягає, насамперед, в тому, аби через місцеві Церкви та дієцезальні осередки «Caritas» допомогти у забезпеченні людей найосновнішим: продуктами харчування, ліками та засобами гігієни. Важливим аспектом є також поширення правдивої інформації та обізнаності про Covid-19. Окрім цього, Церква повинна розвивати почуття приналежності до єдиного людського роду, що сприяє колективній та особистій відданості.