Завданням доктрини є служити зростанню віри Божого люду
  • Птн, 31/01/2014 - 22:34

Не зводити доктрину до ідеології чи абстрактної теорії, але дбати про те, щоб воно була на служінні вірним. Таке побажання Папа Франциск склав членам та радникам Конгрегації Віровчення, приймаючи їх у п’ятницю, 31 січня 2014 р., з нагоди пленарної зустрічі цього ватиканського відомства.

Свої роздуми Святіший Отець розпочав із ствердження, що у словах та діях Церкви «повинні завжди переважати критерії віри». Адже, коли «віра сяє у своїй простоті», то тоді «церковне життя стає місцем, в якому з усією належною привабливістю виявляється Боже життя». Саме тому слід перемагати спокусу «сприймати доктрину в ідеологічному значенні, чи зводити її до абстрактних викристалізуваних теорій». «У дійсності, – підкреслив Глава Католицької Церкви, – єдиним завданням доктрини є служити життю Божого люду, вона має на меті забезпечити надійний фундамент нашій вірі». Одночасно, існує постійна спокуса «привласнювати собі дари спасіння», для того, щоб, іноді, навіть з так би мовити, добрими намірами, «пристосовувати їх до думки та духа світу».

Темою цьогорічної пленарної зустрічі Конгрегації Віровчення були взаємини між вірою та Святою Тайною Подружжя. У цьому контексті Папа Франциск зауважив, що ця призадума «має велике значення» у контексті заклику Папи Венедикта XVI про «необхідність якомога глибшого дослідження стосунків між особистою вірою та відправою Святого Таїнства Подружжя, передовсім, у зміненому культурному контексті».

Святіший Отець також відзначив делікатність завдання цієї Конгрегації «дбати про цілісність віри», яке здійснюється у співпраці з «місцевими пастирями та доктринальними комісіями єпископських конференцій». Це потрібно для того, щоб «забезпечити право Божого люду отримувати скарб віри в його чистоті та цілісності». У цьому контексті Наступник святого Петра наголосив, що «якщо істина вимагає вірності, то остання зростає завжди в любові та братній допомозі тому, хто повинен краще обдумати чи пояснити особисті переконання».

Серед інших завдань Конгрегації Віровчення є вести церковне розслідування у випадках найважчих злочинів, серед яких – випадки сексуальних зловживань духовенства супроти неповнолітніх. «Завжди дбайте про добро дітей і молоді, які в християнській громаді завжди повинні бути захищеними та підтримувані на шляху загальнолюдського та духовного зростання», – наголосив Папа Франциск, додавши, що вивчає можливість підпорядкувати цій Конгрегації нещодавно ним створену Комісію для захисту дітей, побажавши, щоб «вона були прикладом для всіх тих, хто ставить перед собою завдання сприяти добру дітей».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va