Завершення Тижня молінь за єдність християн з Папою (25 січня 2013)
  • Птн, 25/01/2013 - 00:00

Сьогодні, 25 січня 2013 року, коли римо-католицька Церква відзначає празник Навернення святого Павла, закінчується Тиждень молінь за єдність християн, який цього року проходив під гаслом “Те, чого Господь від нас вимагає” (Мих 6,6-8), взятим з 6-го розділу старозавітньої книги пророка Михея. Він жив у 6-7 сторіччях перед Христом, ревно викривав несправедливість та гноблення, захищаючи бідних і знедолених, закликаючи до справедливості й миру та, одночасно, був вісником надії на прихід Месії.

 

Символіка празника Навернення святого Павла дуже яскрава: у цей день по дорозі до Дамаску один із найсуворіших переслідувачів учнів Христа – Савло – побачив самого Христа й почув Його голос. Завдяки цьому сталося навернення цієї людини, яка згодом стала Апостолом Народів, вірним послідовником Христа та проповідником Його Євангелія. Тиждень молінь за єдність християн завершується саме у цей знаменний празник, пригадуючи, що не може бути справжнього екуменізму без навернення.

 

У Римі Тиждень молитов за єдність християн закінчиться сьогодні відправою Вечірні, яку о 17:30 у папській базиліці Святого Павла поза мурами очолить Святіший Отець Бенедикт XVI. На це урочисте богослуження запрошені представники інших християнських Церков та церковних спільнот. Під час відправи Митрополит Геннадій Зервос, що керує архиєпархією Італії та Мальти православної Церкви Константинопольського патріархату, та англіканець канонік Девід Річардсон, представник Кантерберійського Архиєпископа при Святій Столиці, проведуть читання псалмів. Інші читання також доручені представникам інших християнських Церков та церковних спільнот.

 

Моління за єдність християн 1908 року започаткував Пол Воттсон, американський пастор англіканського віровизнання, який через рік став католиком. Тиждень молінь за єдність християн, що у дійсності складається із восьми днів, традиційно розпочинається 18 січня, у празник Престола святого Петра.

 

Щороку Папська Рада сприяння єдності християн та Комісія Всесвітньої Ради Церков спільно доручають розробити тему цього Тижня.

 

2013 року матеріали для Тижня молінь за єдність християн приготували християни Індії, серед яких, Християнський студентський рух, що відзначає своє 100-річчя.

 

До ініціативи проведення Тижня молінь за єдність приєдналась переважна більшість християн світу. Як і попередніми роками до святкування Тижня молитов за єдність християн долучились також і християнські Церкви України.

 

Фото: обкладинка буклету з пропозиціями для Тижня молінь за єдність християн 2013 р.

 

Джерело: Радіо Ватикан