Завершилася ХІІІ Міжнародна піша проща родин мігрантів до Зарваниці
  • Пон, 13/08/2018 - 14:23

10 серпня до Марійського духовного центру Зарваниця прибули учасники XIII Міжнародної пішої прощі родин мігрантів та людей доброї волі зі Самбора до Зарваниці. Паломництво відбулося з благословення голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владики Йосифа Міляна. Духовними провідниками цієї прощі стали о. Антон Борис, о. Андрій Мичко, о. Мирослав Пронюк та о. Василь Комарницький.

Цьогорічна проща присвячена Року Божого Слова в Україні та 1030-літтю Хрещення Руси-України. Участь в паломництві взяли близько 350 прочан, серед них заробітчани з Італії, США, Греції, Польщі, Франції, Чехії, Німеччини, Ізраїлю, Португалії, Швеції, Канади, Росії, Єгипту, Угорщини, Шотландії та Іспанії. Окрім того пішу прощу йшли родичі мігрантів аж з 22 країн світу. Також до паломництва долучилися 170 прочан з м. Комарне та с. Завидовичі Львівської області. За вісім днів учасники подолали 250 кілометрів нелегкого шляху. Прибувши до Зарваниці, спільно молилися перед Чудотворною іконою Зарваницької Матері Божої. Опісля у крипті дзвіниці відслужили Панахиду за світлої пам'яті о. Василем Поточняком, який  був засновником та першим духовним опікуном цієї прощі.

У суботу архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк очолив Архиєрейську Літургію у каплиці біля парафіяльної  церкви. Митрополит тепло привітав усіх прочан та подякував за їхню жертовність. Опісля відбувся традиційний похід зі свічками до чудотворного місця, де відслужили Молебень до Пресвятої Богородиці.

У неділю, 12 серпня, усі паломники взяли участь в Архиєрейській Літургії , яку очолив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк) у Соборі Зарваницької Матері Божої. «Як потрібно сьогодні у наших сім’ях, родинах, між сусідами те, що називається милосердям та примиренням. Певно, це є Божа ласка! Іноді є такі складні життєві ситуації, що годі по-людськи їх розв’язати, тоді ми приходимо до Пресвятої Богородиці. Дорогі, попробуймо звертатися до Неї, коли є ті складні ситуації гніву, не прощення, коли ми від себе не можемо простити. Побачимо, Пресвята Богородиця знайде спосіб допомогти, Вона підкаже нам як вчинити…» - звернувся до вірних владика Теодор під час проповіді.

Після Богослужіння він подякував паломникам із Самбора та наголосив на великому значенні прощі, яка об’єднує українців у всьому світі. Також владика привітав прочан з Озернянського та Зборівського деканатів і їхніх душпастирів та працівників виробничого об’єднання «Карпати» з Івано-Франківської області,  які у ці дні також здійснили прощу до Зарваниці.

прес-служба Марійського духовного центру "Зарваниця"