Завершилося паломництво делегації УГКЦ на Святу Землю
  • Срд, 10/04/2013 - 16:40

10 квітня завершилося паломництво делегації Української Греко-Католицької Церкви, яку очолив Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), на Святу Землю. Воно було проведено з нагоди Року віри. Паломництво тривало з 4 по 10 квітня.

«Наша головна мета – це паломництво, – наголосив у коментарі Блаженніший Святослав. – Ми вирішили з нагоди Року віри та ювілею 1025-ліття Хрещення Руси-України відбути молитовну подорож до місця, з якого поширилася на цілий світ Христова Євангелія». Крім того, бажанням делегації УГКЦ є відвідати Єрусалимську Церкву та зустрітися з українцями, які тут працюють.

Цей візит  став також відповіддю, візитом вдячності Мелхітській Греко-Католицькій Церкві, зокрема Патріархові Григорію ІІІ, владиці Еліасу (Шакурі) за їхній візит в Україну. Зокрема Патріархові – за візит на інтронізацію Блаженнішого Святослава. А Архиєпископу Еліасу – з нагоди прощі до Зарваниці, в якій він брав участь минулого року.

Блаженніший Святослав зустрівся з владикою Еліасом 5 квітня. Крім усього іншого, вони обговорили можливості розбудови УГКЦ на Святій Землі. Адже в Ізраїлі дуже багато вірних УГКЦ, для яких поки що не належно здійснюється душпастирське служіння. У Північній Галілеї є сім тисяч вірних. Це за офіційними даними. А неофіційно – удвічі більше. А ще значне число є у Південному Ізраїлі. Здебільшого це люди, які приїхали на заробітки. Нині богослужіння для українських греко-католиків відбуваються лише двічі на тиждень у Хайфі та Тель-Авіві – Яффі.

Результатом зустрічі Глави УГКЦ та Архиєпископа Еліаса (Шакури) стала угода, яку підписали високе представництво Мелхітської та Української Греко-Католицьких Церков

6 квітня Блаженніший Святослав з делегацією відвідав базиліку Благовіщення в Назареті. Після цього Глава Церкви очолив Архиєрейську Божественну Літургію в печері Благовіщеня.

«Тут воплотилося Слово Боже і почалося наше спасіння. Тому християнам нашого часу, щоб повчитися віри, найкраще можна приїхати сюди, до дому тої, що була перша, яка повірила», − зазначив проповідник.

7 квітня Блаженніший Святослав на свято Благовіщеня очолив Божественну Літургію в соборі Святого Іллі, що в Хайфі. Після Богослужіння делегація зустрілася з вірними УГКЦ та з духовенством Мелхітської Католицької Церкви. А крім цього, відвідала м. Тель-Авів та Яффу, де зустрілася з вірними УГКЦ в церкві Благовіщеня Пресвятої Діви Марії, та Єрусалим, де відбулася зустріч із владикою Йосефом-Юлесом Дзереєм, греко-католицьким Архиєпископом, Патріаршим вікарієм Єрусалима.

8 квітня Блаженніший Святослав провів на Святій Землі дві важливі зустрічі – з Апостольським нунцієм в Ізраїлі Джузеппе Лаццаротто та Патріархом Римо-Католицької Церкви Єрусалима Фуадом Твалем. Глава УГКЦ і з ними обговорив питання душпастирської опіки для вірних греко-католиків.

Також українська греко-католицька делегація на чолі з Блаженнішим Святославом відвідала храм Гробу Господнього. Паломники вшанували місце, де був розіп’ятий і помер Господь Ісус Христос, та взяли участь у молитовній процесії разом з отцями францисканами, молячись Хресну дорогу зі стаціями на всіх святих місцях - страстей, смерті і воскресіння Спасителя.

На завершення візиту 9 квітня Предстоятель УГКЦ очолив Богослужіння у храмі Святої Катерини, що у Вифлеємі. У своїй проповіді Першоієрарх УГКЦ подякував єпископам, священикам і мирянам за те, що вже четвертий день поспіль разом подорожують різними святими місцями. «Дух Митрополита Андрея нас тут супроводжує і нам допомагає», − зауважив він. Як зазначив проповідник, слово «Вифлеєм» означає «місце хліба»: «Ісус Христос і є тим Хлібом небесним, який зійшов із неба на землю, щоб годувати собою, дати життя своїм людям».

До делегації УГКЦ ввійшли шість осіб: Блаженніший Святослав, владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Тарас (Сенків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, о. Степан Балагура, Судовий вікарій Івано-Франківської архиєпархії.

Департамент інформації УГКЦ