Завершився офіційний візит Глави УГКЦ до США
  • Пон, 10/02/2014 - 16:06

9 лютого завершився офіційний візит Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука) до США. Візит, головною метою якого була участь у 62-му Національному молитовному сніданку, розпочався 4 лютого.
 

Упродовж свого перебування у США Предстоятель УГКЦ мав низку зустрічей із державними службовцями та політикумом цієї країни, а також бачився з чисельними вірними УГКЦ.

У перший день свого візиту, 4 лютого, Глава Церкви у Вашингтоні, на запрошення комісії Конгресу Сполучених Штатів Америки, узяв участь у Молитовному сніданку з членами Конгресу та Президентом США. Додамо, що такий молитовний захід відбувається щороку, починаючи з 1953 року, кожного першого четверга лютого. Ця подія організована з метою надати унікальну можливість політичним, громадським і бізнесовим лідерам зібратися разом і налагодити контакти. Національний молитовний сніданок відбувається в одному з фешенебельних готелів Вашингтона. З часу його заснування участь у сніданку брали всі президенти США.

Після цього Верховний Архиєпископ УГКЦ у Вашингтоні, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, відслужив Молебень до Пресвятої Богородиці за мирне врегулювання ситуації в Україні. До молитви українського духовенства та численних вірних Української Греко-Католицької Церкви за мир в Україні приєднався і Патріарх Філарет, Предстоятель УПЦ КП, який теж цими днями перебуває у Вашингтоні.

5 лютого у Конгресі США він був учасником щорічного Дня України, під час якого українці Сполучених Штатів Америки зустрічаються з представниками влади США: конгресменами, сенаторами, представниками Державного департаменту, щоб відстоювати інтереси України.

Тут Першоієрарх УГКЦ заявив, що протести в Україні не політичні, а викликані вибором майбутнього держави, і закликав владу США бути посередником у врегулюванні сьогоднішньої ситуації в Україні.

Наступного дня, 6 лютого, Блаженніший Святослав мав зустрічі з високопосадовцями США: Віце-президентом Джозефом Байденом, конгресменом Марсі Каптуром, конгресменом Крісом Смітом, сенатором Майклом Мерфі та представниками Державного департаменту США.

Під час цих зустрічей Глава Церкви розповів про протести, які відбуваються в Українській державі, спричинені недовірою людей до чинного уряду та про економічні проблеми країни. Глава УГКЦ повідомив чиновників і про випадки порушення прав людини в Україні з огляду на останні політичні події. Він запропонував США допомогти Україні і виступити посередником між урядом та народом.

На завершення свого візиту в неділю, 9 лютого, в Українcькому католицькому крайовому соборі Прeсвятої родини у Вашингтоні Блаженніший Святослав відслужив Архиєрейську Божественну Літургію.

Департамент інформації УГКЦ