Завершується оцифрування фонду Андрея Шептицького. Невдовзі оприлюднять понад 1240 унікальних справ
  • Срд, 02/11/2022 - 12:45

Два роки тому, а саме 1 листопада 2020 року, Львівська Архиєпархія, Постуляційний Центр Монастирів Студійського Уставу спільно з Центральним державним історичним архівом України у Львові розпочали великий проєкт оцифрування спадщини Митрополита Андрея Шептицького, ― про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Юстин Бойко.

Передовсім йдеться про так званий 358-й фонд Львівського центрального державного історичного архіву, який є особистим архівом Митрополита Андрея Шептицького.

― На цей час у цьому фонді є майже 1240 різних за об’ємом і розміром справ. Вони надзвичайно цікаві. Сьогодні маю добру новину: оцифрування цього фонду фактично на завершальному етапі. Це непроста і копітка праця. Досить складно було оцифровувати матеріали, бо сканувати їх треба було так, щоб зберегти в цілісності документи і добре їх оцифрувати. Найближчим часом фахівці, які працюють над сайтом «Шептицький» (цей ресурс створили спеціально для поширення цих матеріалів) почнуть оприлюднювати ці справи з належним описом, ― розповів о. Юстин .

Оцифровують цю спадщину перш за все для того, щоб вона була доступніша для ширшого кола людей.

― Більшість документів ― рукописні. Вони цікаві і дають можливість нам пізнати Митрополита Андрея на фоні епохи, в якій він жив, його зв’язки з різними організаціями, його ініціативи, його листування, починаючи від можновладців того часу, завершуючи звичайними парохіянами з різних сіл. Переконаний, що кожен парох знайде для себе корисну інформацію. Є також кореспонденція Митрополита з українськими спільнотами, як в Україні, так і в діаспорі ― з Галичини, Великої України, Хабаровська, Казахстану, де були заслані наші люди, всіх країн Європи, Америки і навіть від українських мандрівників в Африці, ― додав єромонах Юстин .

Ці матеріали будуть доступні всім науковцям, щоб вони могли досліджувати і поширювати їх.

― Це дуже гарний матеріал для наукових праць ― від магістерських до докторатів. Там багато інформації для дослідження історії Греко-Католицької Церкви, спроби Митрополита Андрея об’єднати Церкву, календарні питання, комунікація з Римською Курією, єпископських номінацій, особливу тему займає Закарпаття, Чернівеччина… Є багато світлин із різних місць, де подорожував Митрополит, ― зазначив Синкел у справах монашества.

Насамкінець єрм. Юстин закликав досліджуймо нашу спадщину:

― Ці люди є нашими дороговказами. Ми матимемо можливість побачити Митрополита Андрея, яким ще не знали. Запрошую благодійників підтримати цей досить затратний проєкт. Це оцифрування стало можливим завдяки фінансовій підтримці Зеновія Козицького та його родини.