Завершуються прямі трансляції Меси з «Дому святої Марти»
  • Срд, 13/05/2020 - 11:09

Свята Меса наступного понеділка о 7-й годині ранку буде останньою із серії трансляцій, які протягом понад двох місяців супроводжувала мільйони людей в усьому світі. В зв’язку з відновленням у Італії Святих Мес за участю люду, Папа Франциск вирішив припинити прямі трансляції ранішніх Мес. Нагода буде особливою, бо 18 травня святкується сторіччя від дня народження Кароля Войтили, й тому Папа Франциск служитиме на вівтарі над гробом свого святого попередника, що народився 1920 року, був обраний Єпископом Риму 1978 року, помер 2005 року та канонізований 2014 року.

Прямі відео, радіо та стімінґ-трансляції служіння ранкової Святої Меси з «Дому святої Марти» були неочікуваним і прекрасним подарунком. Чимало людей, також і далеких від Церкви, почувалися супроводжуваними й підтримуваними Папою, який навшпиньки на початку дня стукав до дверей їхнього дому. Чимало-хто засвоїв важливість і розраду, що випливає зі щоденної зустрічі з Євангелієм. Ніколи так багато людей не слідкували за буденною літургією через телебачення, трансльованою без коментарів і з кількома хвилинами мовчазної адорації Найсвятіших Тайн.

Краса й простота проповідей, сказаних Папою експромтом, дали нам змогу заглибитися в сторінки Євангелії, немовби ми були учасниками цих подій. Під час надзвичайного стану, який змусив нас залишатися зачиненими в домашніх стінах, підтвердилася важливість отого щоденного навчання, ще більш визначального в періоди непевності, страждання, тривоги й безлічі запитань щодо майбутнього.

Проповіді з «Дому святої Марти» становлять значущий аспект служіння Папи Франциска як Єпископа Риму. Чимало людей звикли слідкувати за ними через підсумки, запропоновані ватиканськими медіа та книги, що побачили світ у Ватиканському книжковому видавництві, щорічно їх збираючи. Протягом останніх двох місяців, однак, все було по-іншому, оскільки прямі трансляції дали можливість, хоч і дистанційно, але брати участь в цих щоденних богослужіннях, спостерігаючи за Папою під час проповіді, коли він експромтом коментує Писання.

Мільйони людей кожного дня єдналися з цими Святими Месами. Чимало з них писали, складаючи подяку. Тепер, з відновленням богослужінь в італійських храмах за участю людей, розпочинається новий етап. Можна бути впевненими в тому, що багатьом бракуватиме цієї щоденної зустрічі. Але, як стверджував сам Папа Франциск, існує необхідність повернутися до спільнотної близькості з Господом у Святих Таїнствах, особисто беручи участь в літургії. Не забуваючи й про інше заохочення Папи: щоденно «відвідувати» сторінки Євангелії, до щоденного контакту з якими нас призвичаїли телевізійні Святі Меси з «Дому святої Марти».

***

Відповідаючи на запитання журналістів, Директор Ватиканського прес-центру Маттео Бруні підтвердив, що 18 травня, спогадуючи сторіччя від дня народження святого Івана Павла ІІ, Святіший Отець відслужить о 7:00 Святу Месу в прямому ефірі з каплиці базиліки Святого Петра, де спочивають мощі цього святого. У зв’язку з тим, що в Італії відновляється служіння Святих Мес за участю вірних, як це сталося в багатьох інших частинах світу, від 19 травня припиняться трансляції в прямому ефірі Святих Мес з «Дому святої Марти».

Андреа Торніеллі