Завтра – проголошений Бенедиктом XVI День молитви за Церкву в Китаї
  • Суб, 23/05/2020 - 21:16

Щороку, вшановуючи Пресвяту Богородицю, Помічницю християн, католики світу об’єднуються в молитві за своїх співбратів у Китаї.

У «Листі до китайських католиків» Папа Бенедикт XVI 2007 проголосив «День молитви за Церкву в Китаї», який щороку відзначається 24 травня, в день, коли вшановується Пречиста Діва Марія, Помічниця християн, особливою набожністю до Якої відзначаються католики Китаю, підносячи свої молитви про заступництво Пресвятої Богородиці в Шешанському санктуарії поблизу Шанхаю.

З цієї нагоди, тринадцять років тому Бенедикт XVI написав молитву до Діви Марії, просячи Її провадити Божий люд «дорогами істини й любові», аби вони за будь-яких обставин «були закваскою гармонійного співжиття між усіма», підтримати зусилля тих, «які в Китаї серед щоденних труднощів не перестають вірити, надіятися та любити, щоб вони ніколи не боялися говорити про Ісуса світові, а про світ – Ісусові». А тому просив Божу Матір «допомагати католикам завжди бути вірогідними свідками любові, зберігаючи єдність на Петровій скалі, на якій побудована Церква».

Уважність до Китаю з боку Папи Франциска була постійною від початку його понтифікату, який  ніколи не пропускав  нагоду Дня молитви, щоб висловити свою близькість католикам цієї країни, що серед «щоденних труднощів і випробувань не перестають вірити, надіятися та любити». Він закликав їх під покровом Діви Марії «завжди перебувати в єдності у сопричасті вселенської Церкви».

Історична Тимчасова Угода між Святим Престолом і КНР від 22 вересня 2018 р., що врегульовує питання призначення нових єпископів, стала, за словами Папи Франциска, «плодом тривалого та складного інституційного діалогу між Святим Престолом і китайською владою, розпочатого ще святим Іваном Павлом ІІ та підтримуваним Бенедиктом XVI», – читаємо в «Посланні до китайських католиків і вселенської Церкви» від 26 вересня 2018 року. Святіший Отець підкреслює, що «не йдеться про призначення функціонерів для управління релігійними питаннями, але про те, щоби мати справжніх пастирів, що відповідають Ісусовому серцю, які великодушно служать Божому людові».

Варто згадати, що єпископи з Китаю вперше брали участь в Синоді Єпископів у Ватикані, присвяченому молоді, що відбувався в жовтні. В серпні 2019 року були висвячені два єпископи, що отримали папський мандат.