Заява єпископів США про пошук політичного вирішення кризи у Сирії
  • Пон, 16/09/2013 - 11:38

«Ми закликаємо наш народ та міжнародне співтовариство рятувати життя  за допомогою діалогу, щоб завершити існуючий конфлікт, утримуючись від подальшого насильства  за допомогою військової сили або зброї, та збільшуючи гуманітарну допомогу».

Адміністративний комітет Конференції Католицьких Єпископів США 10 вересня опублікував заяву щодо кризи у Сирії. Задля цього він збирався у вересні  у Вашингтоні, округ Колумбія, всього в трьох милях від Капітолію, де Конгрес обговорював резолюцію про дозвіл застосування військової сили в Сирії.

Сьогодні ми молилися за лідерів наших країн, за Церкву і за народ Сирії.  Нещодавно, 7 вересня, беручи участь з усім народом  у Дні посту та молитви зі Святішим Отцем за мир у Сирії, на Близькому Сході та в світі 7 вересня, ми зобов'язалися в подальшому продовжувати молитися за мир.

Так як наша країна розглядає дію військового втручання, ми солідарні з церквою і народом Сирії, зі Святішим Отцем Папою Франциском і єпископами Близького Сходу. Ми підтримуємо дії та заклик Голови нашого єпископату, кардинала  Тімоті Долана, і голови нашого комітету з міжнародних питань правосуддя і миру єпископа Річарда Пейтса, і приєднуємо наш колективний голос до їхнього у національній дискусії. Хімічній зброї не місце в арсеналах будь-якої країни. Не існує ніяких сумнівів, що застосування хімічної зброї в Сирії було мерзенним злочином проти людства. Як Папа Франциск заявив: «Я найрішучіше засуджую застосування хімічної зброї; я кажу вам про те, що ті страшні картини недавніх днів спалюють мій розум і серце. Існує суд Божий на усі наші дії, який є неминучим!»

Жахливо, що смертність від хімічної зброї є лише частиною тяжкої історії Сирії в ці дні. Загинуло більше 100 тис. сирійців. Більше 2 млн. стали біженцями.  Більше 4 млн. людей були змушені насильно покинути свої будинки. У Сирії розгортається гуманітарна трагедія. Ми закликаємо наш народ і міжнародне співтовариство рятувати життя, шляхом серйозного діалогу за припинення конфлікту, утримуючись від подальшого насильства з військовими нападами або зброї, і, пропонуючи більше гуманітарної допомоги. Ми чули постійні заклики нашого Святішого Отця Папи Франциска і наших страждаючих  братів єпископів з шанованих і древніх християнських церков на Близькому Сході. Як один, вони благають міжнародне співтовариство не вдаватися до військового втручання в Сирії. Вони дали зрозуміти, що військовий напад буде контрпродуктивним, посилить і без того смертельну ситуацію, і буде мати непередбачені негативні наслідки. Їх побоювання сильно резонують в американській громадській думці, що ставить під сумнів мудрість втручання і у відсутність міжнародної підтримки.

Нагадаємо, що  десять років тому Святий Престол і церква на Близькому Сході терміново попередила про «непередбачувані» і «серйозні» наслідки американського вторгнення в Ірак, і проблеми, якими ми поділилися з нашим урядом. Хоча Сирія не Ірак, і резолюцією Конгрес закликає до обмеженого проникнення, а не вторгнення, застереження, які ми чуємо від Святого Престолу і місцевих єпископів регіону подібні.  Вони ставлять під сумнів вірогідність успіху застосування військової сили у зменшенні конфліктів та спасіння життів. Нам також відомо, який тяжкий тягар переносять військові та їхні родини. З цієї причини, ми робимо наше власне звернення: «Я закликаю міжнародну спільноту докласти усіх зусильу сприянні досягненні миру в цій країні без подальшого зволікання, миру на основі діалогу і переговорів, на благо всього сирійського народу. Нехай не будуть позбавлені зусиль у забезпеченні гуманітарної допомоги постраждалі від цього жахливого конфлікту, зокрема ті, хто змушений тікати в сусідні країни».

Резолюція Конгресу визнає, що «конфлікт у Сирії буде вирішений тільки політичним врегулюванням та шляхом переговорів». Замість використання збройної сили, наш народ повинен працювати з міжнародним співтовариством і спрямовувати всі свої дипломатичні способи, щоб розпочати діалог і переговори. Застосування сили завжди повинно стояти в крайньому випадку, і воно має бути використано тільки за законною владою відповідно до міжнародних норм. Відсутність міжнародного та внутрішнього консенсусу в цьому випадку викликає глибоку тривогу. Недавні міжнародні пропозиції знищити задля безпеки хімічну зброю Сирії заслуговують серйозного розгляду. Ми ще раз підтверджуємо давню позицію нашої конференції єпископів про те, що сирійському народу терміново потрібне політичне вирішення ситуації. Ми просимо Сполучені Штати співпрацювати з іншими урядами для припинення вогню, розпочати серйозні переговори, що будуть забезпечувати неупереджену гуманітарну допомогу, і стимулювати зусилля щодо створення інклюзивного суспільства в Сирії, яке захищатиме права всіх своїх громадян, в тому числі християн та інших меншин.

Оскільки Конгрес намагається зарадити комплексу викликів і гуманітарних трагедій, що охопили Сирію, ми возносимо за це молитви усієї Вселенської Церкви.

Джерело: zenit / www.catholic-media.org