Заява ІРС про неприпустимість розпалювання ворожнечі в суспільстві у зв’язку з пандемією COVID-19
  • Чтв, 30/04/2020 - 12:00

ЗАЯВА

Інституту релігійної свободи

про неприпустимість розпалювання ворожнечі в суспільстві

у зв’язку з пандемією COVID-19

Останнім часом у медіа систематично поширюється неправдива інформація, передусім з боку посадових осіб МОЗ, про нібито масове порушення церквами вимог карантину на Великдень і майже щоденно озвучуються негативні прогнози про очікуваний спалах захворюваності на COVID-19 у зв’язку з цим.

Мусимо зазначити, що такі заяви не відповідають дійсності та прямо суперечать офіційним даним. Зокрема, цього року Національна поліція України зафіксувала істотне зменшення кількості віруючих у храмах під час святкування Великодня: 130 тисяч замість 7 мільйонів, у порівнянні з минулим роком. Тобто менше 2 % віруючих прийшли до храмів святкувати Великдень, що свідчить про колосальну інформаційну та організаційну роботу, яку провели церкви і релігійні організації різних конфесій з метою убезпечення своїх вірних і суспільства загалом в умовах пандемії вірусу COVID-19. Хоча і були поодинокі порушення, на які правоохоронні органи відреагували, розпочавши відповідні кримінальні провадження.

Слід зауважити, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій з початку запровадження в Україні карантину у зв’язку з COVID-19 займає послідовну позицію щодо протидії і подоланню цієї епідемії. Зокрема, Рада Церков 13 березня 2020 року зробила Заклик до українського народу і вірних різних церков щодо профілактики поширення короновірусу, який містив конкретні рекомендації щодо самоізоляції та дотримання вимог карантину. Таким чином, церкви і релігійні організації України в цілому вжили необхідних заходів щодо безпечного проведення богослужінь в умовах карантину та позитивно сприйняли пропозицію керівництва держави щодо відзначення вірянами пасхальних свят (Песах, Великдень) вдома, у колі сім’ї.

Інститут релігійної свободи закликає посадових осіб МОЗ, експертів і інших медійних осіб припинити розпалювати ворожнечу в суспільстві в контексті ситуації з пандемією COVID-19. Відповідальність за конкретні виявлені порушення повинна покладатися на порушників, а не на релігійну спільноту України в цілому. Такі несправедливі узагальнення не можуть не обурювати тих віруючих і релігійні громади, які сумлінно виконують приписи карантину. Присяга державного службовця та стандарти журналістської етики вимагають уникати узагальнених звинувачень будь-якої соціальної групи, в тому числі релігійних громад, та поважати права і гідність кожної людини.

Інститут релігійної свободи
irs.in.ua