ЗАЯВА СОЛІДАРНОСТІ ЄПИСКОПІВ ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ УГКЦ У ПОЛЬЩІ З БЛАЖЕННІШИМ СВЯТОСЛАВОМ
  • Втр, 14/01/2014 - 17:38

З великим здивуванням та недовірою ми прийняли оприлюднену сьогодні вістку, що органи державної влади України погрожують Українській Греко-католицькій Церкві повторенням сценарію з 1946 р., коли то рішенням тодішньої комуністичної влади насильно зліквідовано Греко-католицьку Церкву. Ми не припускали, що після понад двадцяти років Незалежності України та після 25-ти років від виходу УГКЦ з підпілля, може комусь прийти на думку сягати по давно скомпромітовані засоби, яких метою може бути припинення діяльністі відповідних релігійних організацій УГКЦ та які нізащо мають людину та її права, головно право на релігійну свободу.

Як єпископи Української Греко-католицької Церкви у Польщі, яка є живою часткою Української Греко-католицької Церкви у цілому світі, висловлюємо слова солідарності з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом та всіма владиками, священиками, монашеством і вірними нашої Церкви в Україні. Підтримуємо ствердження Блаженнішого Святослава, що хоча Церква не є учасником політичних процесів, але вона не може стояти осторонь, коли її вірні просять про духовну опіку. Разом з Главою і Батьком нашої Церкви уважаємо також, що Церква надалі зберігає за собою право давати оцінку ситуації в країні, якщо порушуються права людини та принципи суспільної моралі, що випливають з Божого закону та відображені в соціальному вченні Церкви. Очікуємо, що ті, яким сьогодні український народ поручив відповідальність за Україну, остаточно зрозуміють, що єдиним шляхом розв’язання суспільно-політичної кризи в Україні є чесний і відкритий діалог усіх сторін, вихідною точкою якого є готовність влади слухати свій народ. Не допускаємо думки, що у вільній Україні може повторитись жахливий та засуджений історією час переслідування Церков та віруючих людей.

Закликаємо вірних УГКЦ у Польщі до молитви за дар мудрості для тих, які сьогодні покликані в Україні служити народові та забезпечувати його конституційні права, щоб вони зрозуміли свою відповідальність перед Богом і народом. Просимо про молитву в наміренні мирного розв’язання наболілих сьогодні в Україні проблем, щоб пошанованими були: вільний вибір українського народу та гідність кожної людини. Заносім також Господеві наші молитви в наміренні УГКЦ та інших Церков, щоб у вільній Україні ніколи вже не повторились темні часи пересліддування Церкви та віруючого народу.

Архиєпископ Іван (Мартиняк)
Митрополит Перемисько-Варшавський

Владика Володимир (Ющак)
Єпископ Вроцлавсько-Ґданський

Владика Євген (Попович)
Єпископ – помічник Перемисько-Варшавської Архієпархії

Перемишль – Вроцлав, дня 13 січня 2014 р.

Джерело: http://cerkiew.nazwa.pl