Заява Святого Престолу щодо судового переслідування кардинала Джорджа Пелла
  • Чтв, 29/06/2017 - 19:43

«Святий Престол із жалем сприйняв повідомлення про передачу до суду в Австралії справи кардинала Джорджа Пелла з обвинуваченнями, які стосуються фактів, що трапилися кілька десятиріч тому», – читаємо у заяві Ватиканського прес-центру, оприлюдненій вранці, 29 червня 2017 року. Кардинал Пелл при цій нагоді провів брифінг, відповідаючи на запитання журналістів.

У заяві зазначається, що отримавши повідомлення, кардинал Пелл, в повній пошані до цивільного законодавства та визнаючи важливість особистої участі для того, щоб процес міг відбуватися в дусі справедливості, сприяючи встановленню істини, вирішив повернутися на батьківщину, аби оборонятися від висунутих обвинувачень. Святіший Отець, отримавши повідомлення про це від самого кардинала, надав йому позачергову відпустку на час, необхідний для оборони.

«В період відсутності Префекта, Секретаріат з економічних питань й надалі виконуватиме свої інституційні обов’язки. Відповідні Секретарі залишаються на своїх посадах для вирішення поточних справ, доки не буде іншого розпорядження», – читаємо у повідомленні Ватиканського прес-центру, в якому зазначається:

«Святіший Отець, мавши нагоду оцінити чесність кардинала Пелла протягом трьох років служіння в Римській Курії, дякує йому за співпрацю, особливо, за енергійне анґажування у справу реформування економічного та адміністративного сектору та активну участь в Раді Кардиналів».

Також наголошується, що «Святий Престол виражає повну пошану до австралійського правосуддя», пригадуючи, одночасно, про те, що «кардинал Пелл протягом десятиріч відкрито й неодноразово засуджував зловживання проти неповнолітніх», «співпрацював з австралійською владою», “підтримав створення Папської Комісії Захисту Непевнолітніх”, а як правлячий єпископ у Австралії «впроваджував заходи для захисту неповнолітніх і допомоги жертвам зловживань».