Збірка на здійснення мрії ревного українського душпастиря молоді о. Григорія Назара
  • Втр, 16/05/2023 - 10:47

Аби вшанувати пам’ять о. Григорія Назара, українського священника в Польщі, який займався душпастирством молоді та несподівано переставився до вічності, Команда допомоги Церкві на Сході, що діє при Секретаріаті єпископату Польщі, організувала спеціальну збірку для участі української молоді в СДМ.

 

У неділю, 14 травня 2023 р., українську громаду Польщі, а також всіх, хто залучений у душпастирство в середовищі української греко-католицької молоді, приголомшила звістка про несподіваний відхід до вічності о. Григорія Назара, відповідального за молодіжне душпастирство в Перемисько-Варшавській Архиєпархії УГКЦ в Польщі, який також належав до Комісії УГКЦ в справах молоді та брав активну участь в організації українського паломництва на Світові Дні Молоді в Лісабоні.

На сумну звістку без зволікання відреагувала Команда допомоги Церкві на Сході, що діє при Секретаріаті Єпископської Конференції Польщі. Ця структура була заснована понад 30 років тому, щоби підтримувати католицькі структури в країнах колишнього СРСР. Беручи до уваги те, що участь молоді з України в СДМ в Лісабоні була мрією о. Григорія, задля якої він жертовно трудився до останнього дня свого життя, терпеливо шукаючи допомоги для молоді в охопленій війною країні, організація розпочала спеціальну збірку.

«Я думаю, що присутність молоді з України на Світових днях молоді є необхідною. По-перше, для того, щоби показати, що незважаючи на війну, Церква в Україні жива, а по-друге – щоби нагадувати Європі та світові, що війна триває», – зазначив у коментарі для польського інформагентства КАІ о. Лешек Крижа, Директор Команди допомоги Церкві на Сході, який вже через кілька годин після того, як дізнався про смерть о. Григорія, започаткував спеціальну збірку. «Ми знаємо, – додав він, – що о. Григорій дуже старався, щоби молоді українці були присутні в Лісабоні. Тому ми відразу вирішили продовжити ці його старання. Ми знаємо, що в Україні вже тривають приготування до подорожі на СДМ, а тому хочемо, щоби в них змогли взяти участь якнайбільше молодих людей».

Кілька тижнів тому о. Григорій у складі Молодіжної комісії УГКЦ перебував у Римі, де також мав зустріч зі Святішим Отцем, після завершення якої завітав до редакції Vatican News залишивши інтерв’ю, в якому, серед іншого, запрошував молодь у паломництво до Лісабону.