Збунтована дієцезія в Нігерії на шляху до примирення
  • Пон, 19/02/2018 - 18:04

У понеділок, 19 лютого 2018 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск, прийнявши прохання єпископа Петера Ебере Окпалеке, звільнив його з посади Ординарія Ахіари, дякуючи йому за любов до Церкви, та призначив тимчасового Апостольського Адміністратора. Нагадаємо, що мова йде про нігерійську дієцезію, яка наприкінці 2012 року, після смерті свого першого єпископа, збунтувалася проти нового, якого призначив Папа Венедикт XVI, завадивши йому обійняти уряд.

На початку літа минулого року Папа Франциск прийняв у Ватикані делегацію з цієї дієцезії, до якої входили тодішній Апостольський Адміністратор Ахіарської дієцезії кардинал Джон Онайєкан, Архиєпископ Абуджі, архиєпископ Ентоні Обінна, який очолює митрополію Оверрі, до якої входить згадана дієцезія, Президент Нігерійської Єпископської Конференції архиєпископ Іґнатіус Кайґама, Ординарій Ахіари єпископ Петер Окпалеке, а також представники духовенства, чернецтва і громади, які прибули, щоб обговорити шляхи виходу з кризи.

«Церква – це мати, і хто її ображає, той чинить смертний гріх. І це серйозна провина, – наголосив при цій нагоді Святіший Отець. – Тому я вирішив не скасовувати дієцезію. Однак, прагну залишити певні вказівки, які слід передати усім: насамперед, слід сказати, що Папа глибоко засмучений, тому прошу, аби кожен священик чи духовна особа, приписана до Ахіарської дієцезії, що проживає на її території чи служить деінде, також і закордоном, написала листа на моє ім’я, в якому просить прощення».

Папа розпорядився, що кожен повинен написати такого листа особисто, виразно засвідчуючи повну слухняність Наступникові святого Петра та готовність прийняти єпископа, якого Папа посилає і призначеного єпископа. Цей лист повинен був бути надісланий протягом тридцяти днів після 9 червня, а хто цього не зробить, силою самого факту мав отримати покарання заборони в служінні, втрачаючі займані уряди.

У повідомленні Конгрегації Євангелізації народів зазначається, що протягом червня-липня Святіший Отець отримав коло 200 листів від священиків дієцезії Ахіари, які засвідчили послух та вірність. Однак, деякі звернули увагу на свою психологічну трудність в тому, аби співпрацювати з ординарієм після кількох років конфлікту. Взявши до уваги розкаяння, Святіший Отець вирішив не вдаватися до канонічних санкцій та дякує всім священикам, богопосвяченим особам та мирянам, які підтримували єпископа Петера Окпалеке своїми молитвами й близькістю, й дякує нігерійським єпископам за підтримку свого співбрата.

В комюніке також підкреслюється, що Папа на даний час не має наміру призначати нового єпископа для дієцезії, але й надалі особисто чувати над розвитком ситуації. З цією метою він призначає нового Апостольського Адміністратора sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis в особі єпископа Лусіюса Угорджі, якому надає всі необхідні повноваження.