«Жертв Голодомору позбавили не лише права на життя, а й права на пам’ять», - Глава УГКЦ
  • Срд, 20/11/2013 - 14:53

Таку думку висловив Блаженніший Святослав Шевчук в інтерв’ю італійському інтернет-виданню «Vatican Insider» - провідному інформаційному джерелу про життя Католицької Церкви у світі.

У розмові з відомим ватиканістом Андреа Торніеллі Глава УГКЦ розповів про екуменічний діалог, вплив Папи Франциска на християн в Україні та вшанування 80-ї річниці  Голодомору 1932-1933 рр.

«На превеликий жаль, християни в Україні розділені між собою, - зазначив Блаженніший Святослав, - часто Православні Церкви не розуміють сенсу нашого існування, вважають нас геополітичним проектом минулого. Однак є також позитивні знаки: багато християн втомлені поділом і прагнуть єдності, зростає екуменічний рух “знизу”». На переконання Предстоятеля УГКЦ, екуменізм не може бути справою лише дипломатів і політиків та предметом дискусії вузького кола богословів: «Мусимо проповідувати екуменізм у наших парафіях, навчати наших вірних не робити нічого, що б могло зашкодити нашим ближнім. Душпастирі та сповідники повинні почати проповідувати екуменізм у парафіях». Блаженніший Святослав сказав також, що християнські Церкви в Україні «стоять осторонь світового екуменічного руху, вони майже “заморожені” в цьому процесі», визнаючи одночасно, що «тільки католики в Україні розпочали період переосмислення Другого Ватиканського Собору».

Відповідаючи на запитання журналіста про вплив Папи Франциска на вірних в Україні, Глава УГКЦ розказав, що «найбільше вражає його простота та вміння бути поруч із людьми. Дуже часто єпископів різних Церков в Україні звинувачують у надмірних розкошах їхнього побуту та створені Церкви для багатих. Папа Франциск свідчить про Церкву, яка є близькою до людей, зокрема до бідних, та проголошує Євангеліє Христа».

Зачіпаючи тему вшанування 80-ї річниці Голодомору в Україні, Предстоятель УГКЦ наголосив на важливості історичної пам’яті про цю жахливу трагедію, адже «жертвам цього жахливого Голодомору було відібрано також право на пам’ять про них». «Я б хотів уточнити, - додав він, - що йдеться не про про голод, спричинений природними катастрофами… Це був штучно спровокований голод, дешева зброя масового знищення, злочин, від спомину про який ще сьогодні стигне кров у наших жилах. У той час комуністи продавали зерно західним країнам, причому деякі з них були свідомі, що це була ціна смерті людей, які помирали з голоду. Я вірю, що вшанування пам’яті жертв цієї великої трагедії дасть нам можливість сподіватися також на міжнародну справедливість».

Департамент інформації УГКЦ