Жінка-богослов і архітектор – цьогорічні лауреати «Премії Ратцінґера»
  • Птн, 21/09/2018 - 15:17

У Ватиканському прес-центрі відбулося представлення ініціатив Ватиканської Фундації Йозефа Ратцінґера-Венедикта XVI. Зокрема, названо лауреатів цьогорічного вручення «Премії Ратцінґера» та тему VIII Міжнародного наукового симпозіуму

Ватиканська Фундація Йозефа Ратцінґера – Венедикта XVI запланувала три події на осінь 2018 року. Це вручення Премії «Відкритий розум» та «Премії Ратцінґера» і проведення міжнародного симпозіуму. В четвер, 20 вересня 2018 р., у Ватиканському прес-центрі відбулося представлення цих ініціатив за участю кардинала Джанфранко Равазі, Президента Папської Ради в справах культури, о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Президента Адміністративної ради Фундації, професора Джузеппе Далла Торре, вислуженого Ректора Вільного Університету Пресвятої Марії Внебовзятої, та доктора Макса Боніллі, відповідального за зовнішні стосунки мадридського університету «Francisco de Vitoria».

Премія «Відкритий розум»

Започаткована в рамках співпраці між Фундацією та згаданим іспанським університетом, премія «Відкритий розум» надихається центральною ідеєю творчої спадщини Йозефа Ратцінґера, якою є необхідність мати повне й відкрите бачення інтелекту та його застосування в шуканні істини та відповідей на фундаментальні запитання щодо людства та його призначення. Друге вручення цієї премії, яка передбачає номінантів в категоріях «науковий пошук», «викладання» та «за особливі заслуги» відбудеться 24 вересня в Римі в осідку Академії Наук.

Премія Ратцінґера

На 17 листопада заплановане восьме вручення «Премії Ратцінґера», яку журналісти назвали «нобелівською премією з богослов’я». Цьогорічними лауреатами стали німецька католицька богослов Маріанне Шльоссер і всесвітньовідомий архітектор Маріо Ботта. Вже вдруге в історії цієї відзнаки, як зазначив о. Ломбарді, її отримає жінка, що є підтвердженням «кваліфікованого та зростаючого внеску жінок у сферу богословських наук».

Міжнародний симпозіум

Третьою важливою ініціативою Фундації Ратцінґера є вже 8-й з черги Міжнародний науковий конгрес, який цього року організовується в Римі в співпраці з Вільним Університетом Пресвятої Марії Внебовзятої та відбуватиметься 15-16 листопада. Зосереджений на темі «Фундаментальні права та конфлікт між правами», симпозіум стане нагодою відзначити 70-річчя прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Загальної Декларації прав людини та 20-річчя надання цим університетом почесного докторату тодішньому кардиналові Йозефу Ратцінґеру.