Жителі Ірландії проголосували за легалізацію абортів у країні
  • Пон, 28/05/2018 - 12:24

Учасники референдуму, що днями відбувся в Ірландії, проголосували за те, щоб усунути з Конституції право на життя ненароджених дітей. Таким чином, в країні буде дозволено проводити аборти за бажанням жінок, вагітних терміном до 12 тижня.

Відповідно до результатів референдуму, явка виборців становила 64,5% населення, з яких 66,4% проголосували за те, щоб усунути Восьму поправку з конституції, а 33,6% - за те, щоб залишити її.

Восьма поправка до Конституції Ірландії була запроваджена в 1983 році і визнавала право на життя ненароджених дітей та рівне право на життя матерів, гарантуючи законний захист цього права.

Однак, тепер цей фрагмент буде забрано з Конституції, а натомість буде додано статтю про законне регулювання переривання вагітності, інформує Catholic Herald.

Ірландський єпископ Брендан Лігі з Лімерику висловив сум з приводу результатів голосування. «Остаточні результати референдуму є бажанням більшості, однак не усіх. Це голосування не змінює нашої позиції. Наше послання є посланням любові: любові до усіх, любові до життя, любові до тих, хто є поруч з нами і до тих, хто ще є в лоні своєї матері», - зазначив він.

Під час екзит-полів учасників референдуму запитували, що їх мотивувало проголосувати «за» чи «проти». Серед тих, хто голосував «за» легалізацію абортів, найважливішим фактором було право на вибір жінки (84%), здоров’я чи життя жінки (69%) та вагітність в результаті зґвалтування (52%).

Серед тих, хто голосував «проти» абортів, важливим було право на життя ненароджених дітей (76%), право на життя тих, в кого діагностований синдром Дауна чи інші неповносправності (36%) та релігійні погляди (28%).

Представники Католицької Церкви вважають, що тепер одним із їх завдань є докладати усіх зусиль для того, щоб супроводжувати і підтримувати зцілюючим Христовим співчуттям тих, хто потрапить у трагічні обставини, пов’язані з абортом… від батьків до медичного персоналу.