Житло в Кафарнаумі – дім Петра чи Ісуса?
  • Суб, 01/04/2017 - 17:33

25 років у Кафарнаумі під фундаментами восьмикутної  візантійської церкви археологи виявили дім, який ідентифікували як дім святого Апостола Петра. Проте, останнім часом частина археологів ставить це під сумнів, вважаючи що це не дім св. Петра, а дім, в якому якийсь час мешкав Ісус, повідомляє сайт біблійної археології.

Виявлене житло було звичайним житлом римських часів в Ізраїлі – з грубими стінами і очевидно солом’яним дахом. Проте, приблизно в час смерті Ісуса це житло різко змінює свій характер. З нього зникають рештки домашніх кухонних горщиків і мисок, а з’являються виключно рештки великих амфор для зберігання олії та рештки олійних світильників. Відбувається і перебудова самого дому. Його стіни наново обштукатурено і розмальовано рослинними та геометричними орнаментами. На стінах будинку з’являються написи, які свідчать що цей дім став особливим місцем для християнської громади.

Написи, виявлені археологами зроблено на грецькій, арамейській та івриті. Більшість написів такого змісту: «Господи Ісусе Христе, спаси раба Твого», або «Христе, помилуй». Іноді написи супроводжуються гравюрами хрестів. Ім’я ж Петра згадується всього у кількох написах. Цей факт заставив частину археологів сумніватися у достовірності ідентифікації цього будинку, як будинку св. Петра. Проте, частина археологів, опираючись на текст з Євангелія від Матея (Мт. 8,14-16), висуває сміливе припущення, що насправді якийсь час Ісус мешкав в домі Апостола Петра.

Довідка: Кафар Наум (село Наума) став другим домом Ісуса, після того, як він залишив Назарет (Мт. 4,12). Археологічні дослідження Кафарнауму почалися у 1850 році. А у 1894 р. францисканці викупили землю в отоманської влади.

Кафарнаум виник у ІІ столітті до Христа на важливому торгівельному шляху, який римляни пізніше назвуть Via maris, що провадив з Месопотамії та Сирії в Ізраїль та Єгипет, а також до узбережжя Середземного моря.

Мішна – один з перших позабіблійних текстів юдаїзму, яка виникла близько 200 р. по Хр. згадує Кафарнаум, як місце, де проживали юдеї та юдейські єретики – івритомовні християни. У VІІ ст. по Хр. Кафарнаум був зруйнований до фундаментів (можливо землетрусом) і після цього уже ніколи не відновився, як місце проживання людей.

Кафарнаум був рідним місцем, принаймні чотирьох апостолів, а саме: Петра й Андрія (Мк. 1,21-19) та Якова й Івана (Мт. 4,12-22). Можливо Матей, який виконував функцію митника у Кафарнаумі та якого Ісус покликав до апостольства (Мт.8,3-13) теж був родом з Кафарнауму.

300 років дім у Кафарнаумі був святим місцем для перших християн, згодом на його фундаменті збудовано восьмигранну візантійську церкву, від якої залишився тільки фундамент. Зараз над залишками дому збудовано католицьку церкву, яку було освячена у 1990р.. Церква має скляну підлогу, щоб уможливити паломникам огляд фундаментів дому.