«Життя – це розвиток, і коли у когось забирають право на розвиток, то забирають право на життя», – Предстоятель УГКЦ
  • Пон, 12/12/2016 - 23:36

Ми, греко-католики, зараз стосовно нас відчуваємо найвищий в новітній історії рівень агресивності. Ми не знаємо, як це пояснити. І навіть декларація в Гавані, яка була, можна сказати, дуже прогресивною, виявилася десь невиконаною. Ми бачимо, як дехто просто відмовляє католикам візантійського обряду в праві на існування, хоча в декларації це право підтверджується.

Так відповів Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, відповідаючи на запитання видання dumskaya.net про те, чи принесла Гаванська декларація якісь зміни у стосунках греко-католиків і православних в Україні чи Росії.

«Дехто хоче завести нас в якесь ментальне і релігійно-культурне гетто, незважаючи на слова про те, що греко-католики мають право на пастирську опіку. Дехто інтерпретує ці параграфи декларації як відмову греко-католикам в праві розвиватися. Ми знаємо, що життя – це розвиток, і коли у когось забирають право на розвиток, то забирають право на життя, хоча на папері його і підтверджують», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав висловив думку, що «сьогодні у нас великі складнощі з правильною інтерпретацією Гаванської декларації».

«Не знаю, можливо, були якісь позитивні зміни за межами України – наприклад, в Сирії або у інших країнах Близького Сходу. Але якщо ми говоримо про нашу багатостраждальну Україну, то відчутних результатів цієї декларації ми поки не відчули», – констатував Глава УГКЦ.