Життя мусульманського захисника християн під загрозою
  • Чтв, 08/07/2021 - 22:26

Маргарет фон Гален, голова Ради адвокатур та Правничих товариств Європи (CCBE), написала листа прем'єр-міністру Пакистану Імрану Хану з проханням вжити заходів для захисту Сайфула Малука. Це юрист-мусульманин, захисник переслідуваних християн, який з цього приводу став мішенню ісламських екстремістів. Саме він сприяв звільненню Асії Бібі з в'язниці.

 

У своєму листі голова ради, що представляє близько мільйона європейських юристів, наголошує, що адвокат стикається зі зростаючою кількістю погроз смертю, і тому його потрібно захищати цілодобово. Загрози загострилися після того, як він виграв судовий процес щодо християнського подружжя, яке провело сім років у камері смертників. Завдяки втручанню мусульманського адвоката на початку червня цього року суд у Лахорі звільнив батьків чотирьох дітей із в'язниці. Подружжя опинилося за ґратами після того, як батька сім'ї Шафката Еммануеля змусили під тортурами визнати абсурдні звинувачення. Подружжя звинуватили у надсиланні блюзнірських повідомлень проти ісламу. Тим часом чоловік і його дружина неписьменні, не вміють читати та писати.

 

Їхнє звільнення викликало лють фундаменталістів. Адвокату довелося сховатися в Нідерландах. Деякий час він також шукав притулку у французькому посольстві в Ісламабаді. За словами Маргарет фон Гален, під загрозою не тільки життя Сайфула Малука, але і його близьких.

 

Голова ради адвокатур закінчує свій лист зверненням до пакистанського прем'єр-міністра з проханням забезпечити неупереджене розслідування погроз захиснику переслідуваних християн та запевнити його безпеку. «Не може бути верховенства права, якщо адвокатів та установи, які його захищають, постійно шантажують і залякують ісламські екстремісти», – написала фон Гален.

 

Сайфул Малук, який захищає християн не з огляду на віру, але з поваги до закону, мислить подібно. «Захист християн, яких звинувачують у блюзнірстві, є моїм конституційним та ісламським обов'язком. Іслам вчить нас, що вбивство однієї невинної людини – це як вбивство всього людства. На жаль, багато моїх братів і сестер-мусульман не можуть прийняти це», – сказав адвокат в одному з інтерв’ю.