«Життя поза смертю»: другий День катакомб у Римі
  • Птн, 11/10/2019 - 18:25
Як спадщина перших християн може допомогти людям сьогодення відновити горизонт майбутнього та усвідомлення спасіння, дарованого Христом?

«Життя поза смертю» – такою є тема ІІ Дня катакомб, який відзначатиметься в суботу, 12 жовтня. Після успішного проведення минулого року першої такої ініціативи, яка зафіксувала значне зацікавлення з боку тисяч відвідувачів, цього разу вирішено запропонувати екскурсійний маршрут, який через численні й надзвичайні археологічні та мистецькі свідчення римських катакомб допомагає збагнути суттєвий аспект християнської віри: життя не переривається зі смертю, але переступає через неї в новий вимір, Який об’явив та вчинений доступним для людства Ісус Христос.

 

В культурному контексті, часто зосередженому на собі самому, в якому горизонт майбутнього здається дедалі більше непевним, а навіть і відсутнім, коли перспектива життя після смерті виявляється забутою чи цензурованою, відвідання катакомб може спонукати до зовсім інших розмірковувань. У місці, де, на перший погляд, панує смерть, всі знаки й символи, залишені першими християнами, від фресок до графіті, від скульптур до написів, говорять про життя, воскресіння, визволення від кайданів смерті. Зображення представляють образи раю, щасливі середовища, бенкети, радісні хвилини як окремих людей, так і сімей чи громади.

 

Тож якщо вперше проводячи День катакомб, організатори ставили собі за мету нагадати про неоціненний скарб, яким катакомби є для віри й культури, то цього разу йдеться про пропозицію наново відкривати горизонти майбутнього, черпаючи натхнення від перших поколінь римських християн. Папська комісія сакральної археології, яку очолює кардинал Джанфранко Равазі, Голова Папської Ради в справах культури, організовує ІІ День катакомб, аби сприяти пізнаванню й розумінню послання, що посилається на коріння християнської віри.

 

Загалом, протягом цього дня для відвідувачів безкоштовно будуть доступні 13 археологічних об’єктів. Поряд з катакомбами, які зазвичай відкриті для відвідування, цього дня можна буде відвідати місця, які не є відкритими для громадськості. Крім відвідин під проводом гідів і волонтерів, між якими – чимало студентів-археологів, приготовані різні ініціативи для дітей, підлітків й осіб з обмеженими фізичними можливостями. Передбачено мистецькі програми у храмах, що діють при катакомбах.

 

Центральні відзначення відбуватиметься при комплексі святих Марцеліна і Петра, де в співпраці з римським департаментом нагляду над археологічною спадщиною, буде наново відкритий Мавзолей святої Єлени, місце поховання матері імператора Костянтина, та інавгурація виставки віднайдених у комплексі археологічних пам’яток. Опісля в парафіяльному храмі святих Марцеліно та Петра кардинал Равазі очолить урочисту Святу Месу.