Життя святого Петра на фасаді ватиканської базиліки
  • Чтв, 22/09/2022 - 13:14

У Ватикані представлено різні ініціативи в рамках оживлення душпастирства та культурної і мистецької ролі базиліки Святого Петра. Першою з них стане 3D-проекція життєпису святого Петра на фасаді храму.

Показати обличчя Церкви-матері, яка приймає всіх і вміє промовити до кожного з авторитетним словом. Такою, за словами кардинала Мауро Ґамбетті, Архипресвітера базиліки Святого Петра у Ватикані, є мета представлених 20 вересня 2022 р. програм мистецтва та віри, що здійснюватимуться у цьому храмі.

«Яким є обличчя Церкви?» – запитував Вікарій Папи для Держави-Міста Ватикану, виступаючи під час брифінгу у Ватиканському прес-центрі. «Чи це обличчя Папи? А чи місіонерів? Обличчя скандалів? Доктринальне обличчя з катехизму чи обличчя соціального служіння? Потрібно протерти дзеркало від пилу, щоб зображення, яке відбивається, було чіткішим і розпізнаваним», – сказав він, скеровуючи думку до паломників, які прибудуть до Риму з нагоди Ювілею 2025, яких очікується приблизно 30 мільйонів. «Ми хочемо усунути порох із дзеркала та показати обличчя Церкви початків, Церкви, яка дає початок, основаної на Петрові та на його визнанні віри в Ісуса Христа, Сина Бога живого», – зазначив кардинал Ґамбетті.

Слідами святого Петра

Першою ініціативою в рамках цієї програми буде 3D-проекція «Іди за мною. Життя святого Петра», яка проектуватиметься на фасаді базиліки. Відео-розповідь тривалістю 8 хвилин можна буде від 2 до 16 жовтня 2022 року щодня побачити від 21:00 до 23:00 години кожні 15 хвилин. Вона розповідатиме про головні моменти життя апостола, від покликання до слідування за Христом, від місії до мучеництва. Іконографічні матеріали – це спадок Фабрики святого Петра та Ватиканських музеїв, використовуючи твори таких відомих митців як Рафаель, Перуджіно, Ґвідо Рені. Розповідь побудована за допомогою технологічних засобів, здатних підкреслити та гармонізувати постаті, звуки та слова в перехрещенні між давнім і сучасним, між новими технологіями та позачасовим мистецьким спадком, який зберігається у Ватикані. Метою проекції є допомагати паломникам пізнати людський і духовний вимір апостола, його пориви та падіння, наполегливість, сумніви та сльози.

До «маршрутів мистецтва та віри», приготованих в рамках душпастирської активності базиліки, належить також серія зустрічей «Lectio Petri», які в базиліці Святого Петра, починаючи від 25 жовтня, проводитиме кардинал Джанфранко Равазі. У співпраці з Вікаріатом Римської дієцезії приготовано духовні маршрути місцями Риму, пов’язаними з постаттю святого Петра. Очевидно, до них також належить пропозиція щоденної молитви на гробі святого Павла.

Школа мистецтв і ремесл

Цікавою ініціативою є відродження традиції, що сягає своїм корінням минулих століть. Йдеться про «школу мистецтв і ремесл». Починання стартує у січні наступного року в співпраці з Фабрикою святого Петра. Протягом шести місяців двадцятка підлітків вчитимуться мистецтва мозаїки та різьби у майстрів, які трудяться при базиліці.

Фестиваль братерства

«Сподіваємося, що всі матимуть можливість пізнати прекрасне та світле обличчя Ісусової Церкви. Центральність Церкви Риму – це факт, але для того, щоб вона була корисною та значущою, вона потребує, щоби її надихали та підтримували Церкви, розсіяні в світі», – сказав кардинал Мауро Ґамбетті. Цю єдність можна буде побачити, наприклад, під час запланованого на червень «Фестивалю братерства», який відбуватиметься на площі Святого Петра, сполученій із різним площами світу, де чергуватимуться різні художні вираження, пов’язані з різними культурами та народами.