«Життя у правді – це та сила, яка робить нас непереможними»,- Глава УГКЦ у 51-й день війни
  • Птн, 15/04/2022 - 13:22

Правда має власну силу, тому її не треба пояснювати і захищати, її треба свідчити. Про правду потрібно розповісти світові, і правда завжди переможе так само, як світло перемагає темряву. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні в 51-й день війни росії проти України.

«Україна у вогні. Лінії вогню є щораз то ширші і страшніші. Україні у вогні від Харкова до Маріуполя на Сході і від Маріуполя до Миколаєва на Півдні. Гармлять гармати, на голови мирних людей сипляться бомби, гради й ракети. Мільйони людей уже покинули свої будинки. На жаль, війна продовжується, і ми що раз то менше розуміємо, як далі вона буде розвиватися. Усі очікують ще якогось великого військового протистояння, але Україна молиться за перемогу. Україна молиться і бореться за справедливий мир. Українське військо героїчно, ціною свого власного життя, оберігає життя мирних людей і майбутнє України і Європи», – констатував Предстоятель УГКЦ.

Серед цього страшного болю, каже він, ми все ж вдивляємося у світло Божої істини, бо відчуваємо, що за неї вмираємо. Ця Божа істина дає сенс нашій боротьбі.

Глава Церкви запропонував роздумати над восьмою Божою заповіддю, яка захищає життя людини в істині: «Не свідчи ложно на свого ближнього». За його словами, ця Божа заповідь випливає з дуже підставового, глибокого покликання Божого народу бути свідками єдиного й істинного Бога.

Отець і Глава УГКЦ наголосив, що жити в правді по відношенню до Бога, до свого ближнього є головним стержнем, елементом свідоцтва. Він пояснив, що ця Божа заповідь захищає гідність людини, яка має право на добре ім’я, на добру славу, яка має право на те, щоб поважати її гідність і правду про її життя, вчинки.

«Під час війни першою жертвою завжди стає істина. Ми знаємо, що сам Христос сказав про себе: "Я є Дорога, Істина і Життя". Тому християнин, який в умовах війни живе в правді, свідчить правду, говорить правду, як свідок того, що він побачив і пережив. Він таким чином шанує, почитає самого Господа і Спаса нашого Ісуса Христа», – переконаний Блаженніший Святослав.

Ми бачимо, каже архиєрей, що велика війна, яка сьогодні ведеться в Україні за своїми масштабами і інтенсивністю немає рівних з часів Другої світової війни. Це – гібридна війна. В якій для того, щоб принизити свого ворога, його зневажають неправдою.

«Велика війна сьогодні пов’язана з великою неправдою. А ми, як християни, покликані жити у правді і свідчити її навіть тоді, коли ця правда є комусь невигідна, бо таким чином, ми сповняємо пророчий уряд, пророчу місію християнина і Церкви. Коли ми свідчимо правду, ми захищаємо істинність, навіть наших церковних і літургійних жестів, якими виявляємо світові нашу віру, якими почитаємо Хрест Христовий, правда про людину є неухильно пов’язана з істинністю християнського свідоцтва в наших днях», – підкреслив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав подякував усім, хто має відвагу свідчити про правду страждання українського народу. «Я хочу подякувати усім журналістам, які в цих днях прибувають до України для того, щоб показувати світові жорстоку, тяжку правду про злочини росіян на нашій землі. Багато з них було убито і поранено. Нехай Господь Бог сторицею відплатить усім працівникам засобів масової інформації, які помагають сучасні людині пізнати правду, а відтак іти за нею», – сказав він.

Предстоятель додав: «Сьогодні особливо хочу подякувати усім свідкам російських злочинів, які мають відвагу про це свідчити і говорити».

«Боже ,благослови Україну! Благослови пророків нашої сучасності, які говорять до сумління сучасної людини і відкривають їй вічну істину про Бога, присутнього між нами. Боже, благослови України, яка живе і вмирає за Божу правду сьогодні!» – просить Глава УГКЦ.