Життя, віддане найбільш потребуючим. Беатифікація матері Марії Терези Бонзель
  • Пон, 11/11/2013 - 17:40

У німецькому місті Падерборн, яке розташоване на північному сході землі Північний Рейн – Вестфалія, у неділю 10 листопада 2013 року, кардинал Анджело Амато, префект Конгрегації у Справі Святих, від імені святішого Отця Франциска Папи Римського проголосив блаженною Католицької Церкви Марію Терезу Бонзель, яка є засновницею Згромадження Сестер святого Франціска Постійної Адорації. Вона посвятила своє життя служінню найбільш потребуючим, бідним, хворим та, особливо, сиротам. Вона народилася в багатій родині і, подібно як святий Франциск, пішла проти волі своїх батьків, коли, маючи 20 років, вирішила віддати своє життя Богові у францисканському Третьому Чині. Її покликання зростало поступово і тому, як сказав у проповіді кардинал Амато, «беатифікація матері Терези Бонзель є даром Божого Проведіння, як для дієцезії і Згромадження сестер, так для міста Падерборн. Нова блаженна свідчить проте, що слова Христа збережені в її серці, принесли плоди героїчної любові та святості».
Місцевий єпископ потвердив нову релігійну спільноту, коли матері Терезі було 33 роки. Для життя нова спільнота взяла правила францисканського Чину, і звершувала своє служіння, перш за все дбаючи про сиріт. Першим монастирем черниць була винаймена кімната, проте незабаром, завдяки мужності та старанням сестер, до них почали долучатися інші жінки.

Блаженна мати Тереза відзначалася духом молитви, покути та довірою Божому Провидінню. Вона часто і довго молилася навколішки, вшановуючи Євхаристійного Ісуса. Її материнська любов огортала дітей які мешкали у колегії та тих, хто був на вулиці. Дбала про те, щоб дітей усиновили добрі та гарні сім’ї. Мати Тереза була світлом надії для дітей сиріт та хворих, якими опікувалася її спільнота.

Префект Конгрегації у Справі Святих наголосив, що нова блаженна свідчить нам також і те, що святість не є привілеєм окремої вибраної групи людей, а метою всіх християн, оскільки «хрищення дає нам надприродні чесноти віри, надії та любові й дозволяє зростати у християнській досконалості».
Бог поблагословив служіння нової спільноти так, що на час смерті блаженної в Німеччині було 870 сестер, що трудились в 71 монастирях. Сестри Згромадження активно працювали за кордоном, зокрема в Бразилії та на Філіппінах.

Проповідник звернув увагу на те, що мати Тереза, пригадуючи своїм сестрам шлях до освячення, вказує на те, що він проходить через виконання Євангельських рад, убожества, чистоти та послуху, а також і нас усіх заохочує до святості. І на завершення, Кардинал Амато, словами Папи Франциска, які той виголосив у проповіді на свято Усіх Святих, підтвердив, що «святі не є суперменами, і не народилися вже досконалими. Вони такі ж, як і ми. Отже, що змінило їх життя? Коли святі пізнали Божу Любов, то пішли за нею цілим серцем, без умовностей та без лицемірства».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va