Журналісти з Ватикану в Польщі: зустрічі з біженцями й тими, хто підтримує
  • Срд, 07/12/2022 - 17:25

З ініціативи Посольств Польщі та України при Святому Престолі група журналістів, акредитованих при прес-центрі Святого Престолу, здійснює подорож у Польщу та Україну, щоби зустрітися з людьми, які страждають від наслідків війни.

Із міста Жешува, що в Підкарпатському воєводстві на сході Польщі у понеділок, 5 грудня 2022 р., розпочалася місія групи журналістів, акредитованих при Ватиканському прес-центрі, між якими є також представник італійської редакції Vatican News. З ініціативи Послів Польщі та України при Святому Престолі вони ознайомлюються із ситуацією біженців, які прибули до Польщі, після чого вирушать в Україну.

У перший день своєї праці журналісти з різних країн світу потрапили на урок польської мови для українців, який проводився у центрі прийняття біженців, де мали нагоду поспілкуватися з його учасниками. Марія з Києва, Юля з Маріуполя, Тетяна з Одеси. Їхні розповіді відображають історії 4 мільйонів українців, які протягом цих місяців перетнули кордон між Україною та Польщею. Дехто з них уже не має куди повертатися, інших стримує загроза особливо важкої зими, спричинена обстрілами інфраструктури. Ця ситуація вказує також на ймовірність нової можливої хвилі.  

Місцеві чиновники розповіли, що для людей з України, що не мають намір назавжди покидати свою країну, а лише вижити в суворих обставинах, були оснащені центри прийняття та зібрано фінансування на гуманітарну допомогу. «Йдеться про 50 мільйонів злотих», – зазначив воєвода Владислав Ортиль, пояснивши, що вони були витрачені на їжу, одяг, засоби гігієни, а також залучені в довгострокові проекти підтримки, не забуваючи про наймолодших. Наприклад з нагоди свята святого Миколая з Підкарпатського воєводства виїхала вантажівка з іграшками, солодощами та шкільним приладдям, адресатами яких є кількасот дітей у Жовкві на Львівщині, між якими внутрішньо переміщені, сироти, діти з інвалідністю, якими опікуються сестри домініканки.

Воєвода Ортиль розповів, що через польсько-український кордон переїхали 7 мільйонів людей, з яких 4 мільйони переїхали через їхнє воєводство. «Тепер маємо перед собою ймовірність другої хвилі, спричиненої знищенням інфраструктури, холодом, нестачею води і базових послуг. Ми готові», – запевняє чиновник.

Допомогу надають не тільки великі організації чи урядові структури. «Гуртки домогосподарок» дбають про забезпечення теплою їжею та прання одягу. Католицькі організації та парафіяльні волонтери організовують збір і надсилання продовольчих наборів, ліків і електрогенераторів, організовують вивчення мови, надають психологічні консультації та допомогу в працевлаштуванні.