Зіслання Святого Духа - роздуми Томіслава Іванчіча
  • Нед, 04/06/2023 - 17:08

Зіслання Святого Духа - неділя П'ятидесятниці це день, коли Католицька Церква святкує свій день народження.  Цього дня Церква розпочала свій історичний шлях від Єрусалиму до всіх народів світу аж до кінця віків. Сьогодні вона явилася світові, стала видимою завдяки діянням Ісуса в Церкві.

Ісус Христос є єдиний Спаситель світу. Але без Святого Духа це спасіння не могло б здійснитися до кінця світу. Ісус Христос взяв на Себе наші гріхи і страждання, хвороби, смерть і провину. Він знищив усе це на своєму хресті, після чого у Своїм воскресінні воскресив нас і таким чином започаткував нове людство. Але все це було б марним, якби Святий Дух не звершував це спасіння до всіх людей протягом всієї історії людства.

 Для Ісуса було важливо, щоб Святий Дух зійшов на апостолів і на Церкву. Він сказав: «Не покидай міста, доки не зодягнетеся в силу звисоти» Папа Павло VI писав: «Є багато методів євангелізації, які є добрими, але навіть найдосконаліші з них не можуть замінити тихої дії Святого Духа. Без цього навіть найвміліша підготовка проповідника нічого не варта. Навіть найпереконливіша проникливість без Святого Духа безсила перед людським духом. Усі розроблені до дрібниць психологічні та соціологічні схеми незабаром виявляються марними без Нього».

Зазвичай про це забувають. Церкви гудуть від слів, проповідей, дискусій і нових методів, але здається, що майже нічого не чути про Святого Духа. Немовби ми боїмося молитви. І саме через молитву Святий Дух сходить на нашу діяльність та на людське суспільство. Люди хотіли б замінити в Церкві діяння Святого Духа і навіть  Ісуса Христа. Вони вірять, що бути християнином означає працювати не так, як інші люди, залучатися краще та досконаліше. Вони забувають, що все це залишається лише людською працею. Це нічого не змінює у світі. 

Лише Святий Дух привносить у світ нову якість, Він творить новий світ і дає змогу знищити війни, вигнання, ненависть, непрощення, нелюдяність, оману, шахрайство та все зло. Ми знаходимо і пізнаємо Ісуса Христа, вивчаючи Святе Письмо та теологію. Він є слово Боже, а тому, проповідуючи, дається людям, щоб його впізнали. Але Святий Дух є таємничою особою, яку можна отримати лише через сокровенну правдивість молитви. 

 

Молитва є простором, куди Дух приходить, щоб проникати нас і творити нові створіння в нас а також творити нову історію. Молитва – це відкритість розуму і серця до Бога. Тільки молитва – це можливість стати іншим і кращим. Без молитви слово Боже, тобто Ісус Христос, взагалі не може дійти до наших сердець. Святий Альфонсо Марія де Лігуорі каже, що без молитви ніхто не може спастися. А пророк Йоіл говорить: кожен, хто візве ім'я Господнє, спасеться. Мати Тереза говорила, що Бог дає нам лише те, про що ми просимо. Відповідно, молитва є дивовижною реальністю і чудовим простором, у якому створюється нове суспільство. Іван Павло ІІ Папа Римський підкреслює, що потрібно було б створити цілу мережу молитов по всьому світу, щоб зупинити злочини та створити більш гуманне суспільство. Але молитва означає не тільки промовляння і читання молитовних формул. Коли ми говоримо молитися, то маємо на увазі мовчання або слова, які випливають із глибини серця, відкривають все наше єство на трансцендентне і таким чином впроваджують нас у спілкування з Богом.

Воскресіння Христа все ще чекає біля наших дверей, щоб зодягнути нас у всемогутню силу Бога і таким чином розпочати оновлення нас самих, а також світ довкола нас. На жаль, ми все ще живемо так, ніби спасіння Ісуса прийде лише після смерті. Ми забуваємо, що він зараз тут, вже тепер можна творити справи Ісуса, в цю мить можна отримати дари Святого Духа та його чесноти. Тому Свято Зіслання Святого Духа спонукає нас, вимагає від нас, стукає і гримає в наші двері, щоб ми їх відчинили. Якщо сьогодні ви благатимете Бога, щоб дав вам Свого Духа і Свої дари, ви станете іншим, ви переможете зло і світло засяє на вашому обличчі. Нам усім необхідно усвідомити, що Святий Дух є величним подарунком світу. Необхідно пам’ятати, що Дух все ще чекає на нас, щоби ми прийняля Його в наші домівки та на робочі місця, щоб ми дозволили Йому увійти в структури суспільства, і тоді Він знищуватиме зло і буде творити кращий світ.

 

 Томіслав Іванчіч, Oaze života

 

Переклала Марія Сохацька