Злодії повернули викрадений реліквіарій з Пресвятою Кров’ю у Франції
  • Втр, 26/07/2022 - 14:32

Зловмисники, які минулого місяця увірвались до древнього французького храму та викрали золотий реліквіарій разом із Пресвятою Кров’ю Христа, повернули вкрадене. Виглядає на те, що коли злодії побачили що саме вони викрали, то передумали залишати собі.

«Вони поняття не мали що вкрали, а зрозуміли лише тоді, коли прочитали про свою крадіжку в інтернеті», - вважає Артур Бренд, слідчий, який спеціалізується на поверненні викрадених творів мистецтва та артефактів високої цінності.

Він отримав електронного листа із повідомленням про викрадену річ. За його словами, викрадачі панікували, бо розуміли, що продати викрадене їм не вдасться, і вважали, що така крадіжка «принесе їм погану долю». «Ми хочемо повернути викрадене, але не хочемо, щоб нас впіймали», - говорили вони.

Автори емайлу зробили Бренду, католику, пропозицію, від якої він не міг відмовитись: якщо він не погодиться прийняти реліквіарій з рук викрадачів, то вони його (реліквіарій) знищать. Через кілька днів зловмисники підкинули викрадене під двері Бренда в Амстердамі.

Бенедиктинський монастир у Фекамі був одним із найголовніших паломницьких місць ще від 12 століття. До реліквій, які там зберігались, приїжджали християни з усієї Європи. Відповідно до передання, у флаконах містились краплі крові Ісуса, які переховували у оливковому дереві на Святій Землі, а потім океаном переплили і зрештою опинились на березі Нормандії.

Дізнавшись про повернення реліквій, єпископ Жан-Люк Бруні зазначив, що це «велике полегшення для католицької спільноти», оскільки «давня традиція Пресвятої Крові є частиною історії нашого міста».

Зараз поліція завершує розслідування і готується передати реліквіарій до його місця у Франції, пише CNA.