Зловмисник підпалив церкву францисканців
  • Чтв, 24/01/2013 - 00:00

25-річний чоловік, ймовірно, під упливом наркотиків підпалив францисканську церкву Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у місті Фіер на півдні Албанії. Інцидент стався в неділю, 20 січня.

Раніше, невдовзі після Літургії, що відбувається опівдні, злочинець підійшов до о. Ярослав Кара, настоятеля місцевої місії, і запитав його: "Чи францисканці вірять у того ж Бога, в якого вірить Папа?" Коли він почув ствердну відповідь, почав погрожувати, що не залишить братів у спокої, але оскільки в його словах не було ніяких особливостей, ніхто не припускав, що справа буде такою драматичною.

Коли в другій половині дня монахи пішли до церкви, то побачили, що вона горить. Чоловік, який погрожував братам, постійно перебував біля церкви навіть після прибуття пожежних і поліції, якій зізнався у підпалі.

Матеріальні втрати великі. Ще впродовж довгого часу в церкві не можна буде відправити Літургію, а це була єдина церква, яку тут мали францисканці. В іншому місці вони мають залізобетонний бункер з комуністичних часів, де провадять Літургії, а ще в іншому місці тільки починають будувати церкву.

Спільноту конвентуальних францисканців в Албанії заснували 2008 року, вона є частиною кустодії словацької провінції.

Місто Фіер, із населенням близько 60 тисяч осіб, розташоване в південній Албанії на узбережжі Адріатичного моря. Воно є столицею області та окружності з однойменною назвою. Недалеко від міста є руїни стародавньої грецької колонії – Аполонії.

За матеріалами: wiara.pl