Зміни в Колегії Кардиналів: п’ятирічний термін для Декана. Зречення Содано
  • Пон, 23/12/2019 - 11:54

У суботу, 21 грудня 2019 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв зречення кардинала Анджело Содано з посади Декана Колегії Кардиналів, подане у зв’язку з поважним віком. Того ж дня Святіший Отець підписав Апостольський Лист у формі «Motu proprio», яким встановив, що відтепер призначення на цю посаду матиме п’ятирічний термін з можливістю поновлення, а після завершення мандату кардинал, що залишає посаду, отримує титул «Декана-емерита».

Кардинал Содано, якому виповнилося 92 роки, протягом п’ятнадцяти років, від 1990 по 2005, був Державним Секретарем Святого Престолу. В 2005 році він став деканом Колегії Кардиналів, замінивши попереднього декана кардинала Йозефа Ратцінґера, обраного Наступником святого Петра. На це служіння він був запропонований співбратами-кардиналами з рангом кардиналів-єпископів, згідно з приписами права.

Змінений контекст

«Тепер, однак, – пише Святіший Отець в новому Motu proprio, – прийнявши зречення кардинала Анджело Содано, якому щиро дякую за благородне служіння Колегії Кардиналів, виконуване протягом майже п’ятнадцяти років його мандату, беручи також до уваги той факт, що зі зростанням кількості кардиналів на кардиналові-деканові тяжіють дедалі більші обов’язки, мені здається слушним, щоб відтепер і надалі кардинал-декан, який і далі обиратиметься з грона кардиналів-єпископів згідно з приписами, визначеними §2 352-го канону Кодексу Канонічного Права, залишався на цій посаді протягом п’яти років з можливістю поновлення, а по завершенні свого служіння зможе отримати титул Декана-емерита».

Структура Колегії Кардиналів і обов’язки Декана

Кожен кардинал, на знак особливої близькості з Єпископом Риму, носить титул однієї з церков Римської дієцезії або стародавніх приміських дієцезій. Згідно з рангу, вони поділяються на кардиналів-єпископів, до яких належать ті, які носять титул приміських дієцезій та патріархи Східних Католицьких Церков, що зберігають титул своїх патріарших осідків, кардиналів-пресвітерів, якими є кардинали, що очолюють місцеві Церкви в світі та носять титул римських храмів, та кардинали-диякони, якими є члени Римської Курії, що носять титули давніх римських дияконій. Наприкінці червня 2018 року Папа Франциск вирішив розширити гроно приналежних до рангу кардиналів-єпископів, надавши цей ранг кардиналам П’єтро Паролінові, Леонардо Сандрі, Марку Уелле та Фердінадо Філоні.

Колегію Кардиналів очолює Декан, який не має влади управління над кардиналами, залишаючись “primus inter pares”. Дотепер призначення не мало часових обмежень. У випадку вакантності папського престолу, Декан скликає Конклав, який також очолює, якщо на той час йому не виповниться 80 років життя. Зокрема, після зречення Папи Венедикта XVI в 2013 року кардинал Содано очолював загальні зібрання кардиналів перед початком Конклаву, але під час голосувань у Сикстинській каплиці головував Віце-декан кардинал Джованні Баттіста Ре.