Зміни вчення Церкви не буде, – кардинали про Синод на тему сім'ї
  • Птн, 27/06/2014 - 16:48

Роль сім'ї у будівництві суспільства – незамінна, зазначив кардинал Лоренцо Балдісері, генеральний секретар Синоду Єпископів під час презентації робочого документа ІІІ Надзвичайної сесії Генеральної асамблеї Синоду Єпископів.

Презентація «Instrumentum laboris» відбулась 27 червня 2014 року у Прес-Центрі Святого Престолу. «Сім'я, це фундаментальний осередок суспільства, місце в якому вчаться жити разом, кожен зі своїми особливостями, і належать один одному. Сім'я – це привілейований простір таких цінностей, як братство, любов, повага і солідарність між поколіннями, місце, де підтримується гідність людини … і робиться внесок у загальне благо суспільства», – зазначив він. Сьогодні, існує термінова потреба у підтримці прагнення сім'ї, яке присутнє серед молодих поколінь, переконаний ватиканський єрарх.

Говорячи про жертви складних ситуацій, пов'язаних з розлученнями, співжиття без шлюбу, він зазначив, що треба дати цим людям можливість залікувати рани, знайти примирення, нову надію і спокій. Як наслідок, існує потреба у душпастирстві, що здатне обдарувати милосердям, яке Бог дає всім без міри. «Йдеться про те, щоб запропонувати, а не нав'язати; супроводжувати, а не підштовхувати; запрошувати, а не тягнути; надихати, а не розчаровувати», – сказав кардинал Балдісері.

Присутній на презентації робочого документа кардинал Петер Ердо, зазначив, що його мета полягає не в зміні вчення Церкви щодо сім'ї, але в пошуку нових форм пастирської опіки, нових способів знайомства з цим вченням, бо часто його розуміють помилково.

Церква, за словами кардинала, повинна бути домом, відкритим для всіх. «Проте все це не має нічого спільного з банальним виразом «католицьке розлучення», яким часто користуються. Не йдеться про це. Ліки, які називаються «милосердя», – не покликані сприяти корабельній аварії, кажучи метафорою, але завжди є тільки для того, щоб врятувати човен, що потрапив  у розбурхане море, і прийняти жертв, огорнути їх турботою і потрібною підтримкою», – сказав кардинал Ерде.