Знак часу: майбутні семінаристи мають підтвердити біологічну стать тестом ДНК
  • Птн, 01/10/2021 - 14:32

“Єпископи мають розглянути можливість вимагання ДНК-тестування або медичних оглядів, аби переконатися, що всі семінаристи є біологічними чоловіками”, – сказав Архиєпископ Джером Лістецкі у ноті, надісланій членам Конференції Католицьких Єпископів США.

Архиєпископ Лістецкі запропонував американським єпископам, що варто запровадити ДНК-тестування для всіх кандидатів до семінарії. Ідея може шокувати та викликати суперечки, але це своєрідний знак часу та доказ того, в які часи ми живемо. Він наголошує, що таке дослідження дозволить відкинути будь-які сумніви та уникнути ситуації, що у духовній семінарії буде жінка, яка вважає себе чоловіком і використовує документи, що вказують на її “чоловічу стать”.

Як зазначає Архиєпископ, нещодавно Комісію з Канонічних Питань та Церковного Управління американського єпископату повідомили про випадки виявлення того, що жінку, котра живе з трансґендерною ідентичністю, несвідомо прийняли до семінарії чи формаційного дому інституту богопосвяченого життя. Зокрема на підставі цих питань єрарх запропонував необхідність додаткових досліджень.

За словами Архиєпископа Лістецкі, в одному з випадків особа шахрайським шляхом отримала "сакраментальний акт, щоб відобразити її нову ідентичність". У ноті зазначено: "У всіх випадках медичні або психологічні документи цих осіб не містять інформації про проведену терапію чи відповідні операції". Єрарх наголосив, що не було висвячено нікого з семінаристів, хто біологічно є жінкою. 

Згадана Комісія заохочує надіслати ноту всім єпископам, аби вони "були особливо пильними на початку нового року формації в семінарії". Будучи доктором канонічного права, він зауважив, що "необхідно, щоб єпархіальний єпископ приймав до вищої духовної семінарії та сприяв рукоположенню лише тих чоловіків, які володіють необхідними фізичними та психічними якостями", і що єпископ "може вимагати різних заходів для утвердження моральної впевненості щодо цього питання".

Деякі члени Комісії з Канонічних Питань та Церковного Управління зазначали, що єпископ може розглянути питання про необхідність проведення тесту ДНК або принаймні довідки від медичного експерта, обраного єпископом, аби переконатися, що кандидат чоловічої статі.

У Кодексі канонічного права в Каноні 1024 чітко сказано, що "рукоположення дійсно приймає тільки охрещений чоловік". З іншого боку, якщо хтось свідомо намагається це зробити, така особа вже силою самої дії підпадає під екскомуніку (як особа, яка намагається висвятити, так і особа, яка намагається прийняти свячення).