Знаменитий костел Найсвятішого Серця Ісуса у Чернівцях руйнується на очах
  • Птн, 30/08/2013 - 11:53

У Чернівцях руйнується одна з візитівок міста - костел Найсвятішого Серця Ісуса 1894 року, зображення якого прикрашає численні листівки та буклети про столицю Буковини. Ще донедавна тут розміщувався обласний архів. Тепер, аби відновити храм, потрібно 4 мільйони доларів. А фахівці стверджують: костел легше зруйнувати вщент і відбудувати знову.

Про це повідомили журналісти телеканалу ZIK.

 

 

 

Востаннє літургію у костелі служили ще під час Другої світової війни. А в радянські часи всередині величного архітектурного шедевру у неоготичному стилі побудували аж три поверхи.  Лише нещодавно його віддали римо-католицькій громаді міста.

«Рік після війни тут була православна церква, яку закрили, а приміщення у 1960-х роках віддали обласному архіву, – розповіла історик Інна Келлер. – А в архіві Товариства Ісусового в Кракові збереглися старовинний план-креслення храму: за ним ми і хотіли відбудувати церкву».

Місцеві римо-католики намагалися повернути храм  ще у 1996 році, адже в архіві знайшли документ про те, що раніше костел належав до єзуїтського ордену. Тоді навіть Ватикан готовий був допомогти громаді відновити святиню. Але церкву громаді не віддали.

«Це питання розглядалося понад 10 років, влада готувалася до передачі, відбувалося вивезення архіву, підготовка приміщення...підготовлення», – зазначив спеціаліст управління культури Чернівецької облдержадміністрації Сергій Бухаров.

Зараз костелу намагаються повернути первісний вигляд. Зносять залізобетонне перекриття між поверхами та розбирають стіни кабінетів. Цеглу і металобрухт, що залишається після цих робіт, продають, аби оплатити електроенергію. А всі, хто працює над відбудовою храму, роблять це безкоштовно. На її  повне відновлення потрібно 4 млн доларів.

«Ми мали гроші у 2000-х роках, але криза їх «з’їла», –  зазначив настоятель костелу Найсвятішого Серця Ісуса о. Станіслав Смольчевський. 

Зараз чернівецькі католики моляться в орендованому приміщенні поблизу костелу. А тим часом отець Станіслав мандрує, щоб зібрати потрібні гроші на ремонт.