Знайдений зниклий тисячу років тому вівтар легендарного короля Норвегії
  • Втр, 29/11/2016 - 09:40

Археологи з Норвезького інституту культурної спадщини виявили кам'яний фундамент дерев'яного храму, в якому, ймовірно, були поміщені реліквії короля Олафа Харальдсана.

Про це з посиланням на сайт інституту повідомляє sib-catholic.ru. На думку вчених поблизу міста Транхейма знайдений той самий костел св. Клемента, який безуспішно шукали не одне століття. Відомо, що король вікінгів Олаф Харальдсан був убитий в 1030 році. Його поховали в Нідарасі (сучасний Транхейм). Судячи із записів історика Снори, після похорону в окрузі почали відбуватися чудеса. Місцеві жителі також розповідали про численні знаки, пов'язані з королем. Труну вирішили відкрити, що і було зроблено в 1031 році. На здивування сучасників, тіло Олафа чудово збереглася. Тоді ж його канонізували, і він донині є одним з найбільш шанованих святих в Скандинавії.

Як свідчить легенда, тіло короля помістили в храмі св. Клемента, який він, до речі, і побудував незадовго до загибелі. Труну з рештками поставили на вівтар, і вони зберігалися так кілька років. Потім реліквії святого Олафа помістили в реліквіарій і перевезли в більш велику святиню. Костел св. Клемента був зруйнований. Багато років ніхто не міг знайти місце поховання Олафа. І ось норвезькі археологи повідомили про сенсаційне відкриття. Вони вважають, що знайдений не тільки фундамент святині, але і той самий вівтар, на якому стояла труна з останками короля.

Також знайдено невеликий колодязь, з яким також нібито були пов'язані чудеса.

КМЦ нагадує, що 19 листопада в Норвегії освятили кафедральний собор святого Олафа в Тронхеймі. Він став першим храмом, зведеним у Норвегії за останнє десятиліття.