Знайдено рідкісний медальйон із зображенням св. Йосафата Кунцевича
  • Пон, 22/04/2013 - 01:47

Мініатюрний образ католицького святого знайдений на Гродненщині (Білорусія).

Медальйон знаходиться в досить поганому стані, тому написи прочитати неможливо. Однак зображення дозволяють припустити, що на ньому саме святий Йосафат: бородатий чоловік у митрі з єпископським жезлом в одній руці та оливковою гілкою (символом мучеництва) в іншій.

Єпископ Йосафат Кунцевич був убитий у Вітебську в 1623 опонентами на релігійному грунті. По смерті Кунцевич був канонізований, культ його розширювався. Однак після розірвання унії на території Російської імперії в середині XIX ст. всі його зображення методично знищувалися: тепер кожна з них являє собою тему для дослідження.

На іншій стороні медальйона традиційно зображена ​​Богородиця, дуже схожа на Коденьску Богородицю. Кодень - містечко над Бугом (нині Польща). Там діяв греко-католицький храм, від якого зараз збереглися тільки ворота. Сам же чудотворний образ шанувався як католиками, так і греко-католиками.

Медальйон, ймовірно, є "коронаткою", тобто символічною пам'яткою про коронацію ікони (образ Коденьської Богородиці був коронований в 1723 р.).

Як повідомили в Гродненському музеї історії релігії, в їхніх фондах поки немає оригінальних зображень св. Йосафата, хоча музей і має зал, присвячений унії в Білорусі. Медальйон поки знаходиться в приватній колекції, але незабаром буде переданий у греко-католицький парафіяльний центр в Гродно, що має відкритися вже цього року.

Джерело: http://www.ifds.org.ua